L.AMERİKA’DAN… Bolivarizmden sosyalizme

Çarşamba günü yapılan yemin töreninde 6 yıl boyunca iktidarını sürdürecek olan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, “Memleketim, ya Sosyalizm, ya olum! And içiyorum”derken tüm meclis üyeleri “Yasasın Sosyalizm’ diye bağırdılar.

Tüm meclisi, mahkemeleri, orduyu ve ülkenin dev petrol şirketini tamamen kontrolü altında bulunduran Chavez tam bir ekonomik ve politik bir fırtına estirecek.

2007 yılı içinde 4 milyar 200 milyon dolarlık bir bütçeyle yeni Sosyalist Venezuela devletini yapılandırmak üzere kolları sıvayan Chavez,” Komünal bir devlet kurmak üzere yola çıktık. Halen sahip olduğumuz düzeni yavaş yavaş kırarak komünal ve sosyalist bir devlet inşa edeceğiz.” diyor.

Neredeyse 8 yıldır 2 Şubat 1999’dan bu yana üçüncü kez iktidara gelen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, en son 3 Aralık 2006 seçimlerinde % 63 oy alarak yeniden iktidara gelmişti.

Kurduğu son hükümetle otoriter ve merkezi ekonomiyle idare edilecek yeni bir Venezuela için yola çıkan Chavez, Venezula Merkez Bankası’nin özerkliğinin kaldırılıp devlete bağlanacağını Çaracas Radyo ve Televizyon”nun(RCTV), bir Amerikan şirketi tarafından idare edilen Venezuela Telefon ağının(ÇANTV) ve yine Amerikalıların sahip olduğu Elekrtık Şirketinin devletleştirilleceğini açıkladı. Şu ana kadar da bu şirketlere zararlarının telafi edillip edilmeyeceği hakkında hiç bir açıklama yapılmadı. Chavez’in açıklamalarından sonra, Salı günü Caracaş borsası, 18.66lık bir düşüşle gerçek bir crack yaşadı.

Hafta başında işe, Venezuela’da Chavez hükümetinin 28 üyesi ülkede sosyalizmi yeniden inşa etmek üzere tüm güçleriyle çalışacaklarına and içtiler. Çaracaş’da yapılan and içme töreninde, Chavez her birine “ Tanrının önünde, halkımızın önünde, ne kollarınıza ne de ruhunuza rahat vermeden yurdumuzda sosyalizme giden yolu açacağınıza and içiyor musunuz? sorusunu sordu.  
 
Chavez isteği, Silili veya Avrupalı Sosyalist devletler gibi modern bir sosyalizm kurmak değil, aynı Sovyetler Birliği’nde Josef Stalin’in bir zamanlar kurduğu ‘gerçek sosyalizm’i Venezuela’da yeniden hayata geçirmek. Böylece Chavez, muhaliflerinin ‘tropical Mussolini’ lakabını yakıştırmalarına rağmen onaylanan yetkilerinden sonra Fidel Castro hariçinde, Amerika kıtasında, Augusto Pinochet ve 70li yılların diktatörlerinden sonra en fazla güce sahip devlet başkanı olacak.

Sürekli büyüyen ve petrole bağlı ekonomisiyle, ABD’nin bile tepki vermekten çekindiği Venezüla’da Chavez’in efsanevi ağız dalaşları ve halk ağzıyla yaptığı inanılmaz sevimli ve komik ancak kesinlikle usturuplu olmayan monologlarıyla popülaritesini koruyan Chavez, şimdiye kadar aklına koyduğu herşeyi gerçekleştirdi, ancak diğer taraftan renkli kişiliğine bağlı ve türkçe’de mideden tabir edilen konuşmalarla sürekli düşman kazanmaya devam ediyor.

Eski Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox ile,eski Peru Devlet Başkanı Alejandro Toledo ve Costa Rica başkanlığı görevini yürütmekte olan Oscar Arias ile yaptığı konuşmaları hala Latinlerin anılarında yer alıyor. Son olarak da eski Şilili konsolos ve halen Amerika Devletleri Organizasyonu Genel Sekreteri ve saygın bir solcu olan Jose Miguel İnsulza’ya “sersem’ diyerek bir çok aklı başında insanın ve otoritenin tepkisini çekmişti.

Venezuela günlük gazetelerinden ‘El Nacional”in yaptığı bir ankete göre; Venezuelalıların %51.6’sı politik model olarak sosyalizm isterken, %22.1’i kapitalizm istiyor. %68.1’i askeri bir model istemiyor %83u sosyalizme destek veriyor ancak özel mülkiyet şartıyla. %28.9u özel şirketlerin gitmesini isterken ,%81’i de Castro rejimini model almak istemiyor.

1613500cookie-checkL.AMERİKA’DAN… Bolivarizmden sosyalizme

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.