Ölü askeri kayıp diye lanse etmişler


Politis ve diğer gazeteler, 1974 Barış Harekatı’nda ölen ve Rum yönetimi tarafından “kayıp” ilan edilen Hristofis Pasias’ın ailesi tarafından “Kıbrıs Cumhuriyeti” aleyhine açılan davanın dünkü oturumunda, Pasias gibi 44 kişinin daha, öldükleri bilindiği halde, “kayıp”olarak açıklandıklarının ortaya çıktığını yazdılar.


Politis, “RMMO Genel Kurmaylığı’nın Çekmecelerine ‘Gömülü’ 44 Kişi – 30 yıl Sonra 44 Şehidin Akıbeti Hakkında Yarbay’ın Açıklamaları” başlıkları altında manşetten verdiği haberinde, RMMO Genel Kurmaylığı’nın, 1974 Barış Harekatı sırasında ölen kişilerin ölüm belgeleri ile nakil ve gömülme karnelerine sahip olduğunu, ancak bu kişilerin “kayıp” olarak ilan edildiklerini yazdı.


Gazete, 2000-2003 yılları arasında RMMO 1. Kurmaylık Bürosu’nda görev yapan ve kayıplar konusundan da sorumlu olan 5. Alay Komutanı Yarbay İoannis Papasavvas’ın, Pasias’ın ailesinin Rum yönetimi aleyhine açmış olduğu davanın dünkü duruşmasında ifade vererek, mahkemeye 44 kişinin daha ölümlerine ilişkin belgeleri ibraz ettiğini belirtti.


Gazete, 44 kişinin öldükleri ve Lakatamya mezarlığına gömüldüklerini içeren söz konusu belgelerin hepsinin, 23 Temmuz-18 Ağustos 1974 tarihlerinde hazırlandıklarını belirtirken, RMMO Genel Kurmaylığı’nın bu kişilerin öldüklerini ve gömüldüklerini 1974’ten beridir bildiği halde gizli tuttuğunun ortaya çıktığını vurguladı.


Habere göre Rum yarbay verdiği ifadede ayrıca, 1974 yılında ölen ve Lakatamya mezarlığına gömülen bu kişilerin, ya cesetleri tanınmayacak halde olduğunu ya da cepheden nakledilip gömülürken teşhis edecek birinin bulunmamasından ötürü, “kimliği bilinmeyen” kişi olarak gömüldüklerini sözlerine ekledi.


Gazete, Lakatamya askeri mezarlığındaki kazıların 1974 Barış Harekatı’ndan 25 yıl sonra, 1999’da başladığını belirtirken, RMMO’nun elindeki bu belgelerin daha erken değerlendirilmiş olması durumunda, birçok kayıp yakınının çilesinin çok daha önceleri son bulabileceği yorumunda da bulundu.


Gazete davanın bir sonraki duruşmasının 10 Ekim’de yapılacağını da vurguladı.
 Diğer gazeteler ise konuyu şu başlıklarla yansıttılar:   


 FİLELEFTHEROS: “44 kişiyi ‘Kimliği Bilinemeyen Ölü’ İbaresiyle Gömdüler”
 ALİTHİA: “1974’te 44 Kimliği Bilinmeyen Ceset Gömüldü”.

692780cookie-checkÖlü askeri kayıp diye lanse etmişler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.