Üçlü mekanizma aktifleştiriliyor

PKK konusunda, ABD, Irak ve Türkiye arasındaki “Üçlü Mekanizma”nın daha aktif bir şekilde yürümesi için karşılıklı görüşmeler yapılıyor.

27 Eylül tarihinde Türkiye İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Kuzey Irak’ı ziyaret edip, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi başkanı Mesut Barzani ile görüşmesi Türk hükümetinin, PKK konusunda daha somut adımlar atılması konusunda ısrarlı olduğunu göstermiştir.

1 Mart 2003 tarihinde TBMM’de görüşülen tezkerenin reddi sonrası dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinin zedelenmesi söz konusu olmuştu. Tezkerenin reddi sonrasındaki gelişmeler ABD’nin, Türkiye’yi Irak’ta kısıtlamak istediğini göstermiştir. Demokrat Parti’nin adayı Barack Obama’nın ABD’deki seçimleri kazanmasıyla birlikte, iki ülke arasındaki buzların erimesini de beraberinde getirmiştir. İlişkilerin iyileştirilmesi Türkiye-Irak ilişkileri ve Türkiye-Kuzey Irak ilişkilerine de olumlu bir şekilde yansımıştır. 2007 yılında “Mutabakat Muhtırası”nın imzalanması, 2008 yılında ise “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” ve PKK konusunda aynı yılın sonuna doğru imzalanan “Üçlü Mekanizma” hassas konuların bir çözüme kavuşturulması için büyük bir başarı olarak nitelendirilmişti. PKK’yı bitirmek ve sağlıklı bir içi politika yürütmek için Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin mekanizmada yer alması konusunda ısrar edilmişti. Çünkü PKK’nın bölgedeki varlığına son verilmesi için yönetimden yardım alınması gerekiyordu.

Aradan iki yıl geçmesine rağmen PKK konusunda somut bir başarıdan bahsetmek mümkün olmadığı için Türk hükümeti “Üçlü Mekanizma”nın aktifleştirilmesi konusunda adımları hızlandırdı. Atalay’ın Erbil’de Barzani ile görüşmesi Türkiye’nin Kuzey Irak Bölgesel Yönetim’den gelen yardımın yetersiz olduğu, böylece Türk tarafın memnunu olmadığını göstermiştir. Daha somut adımlar atmak amacıyla PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığının bir an önce bitirilmesi ele alındı.
Atalay’ın görüşmesinden bir gün sonra yani 28 Eylül Irak Savunma Bakanı Abdulkadir El Oubeydi ve Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammet El Askeri’nin Ankara’yı ziyaret etmesi Irak hükümetinin de mekanizmanın aktifleştirilmesi konusunda destek vermeye hazır olduğunu göstermiştir. Başbakan Nuri El Maliki’den, PKK konusunda Irak hükümetinden Türk hükümetine destek mesajı getiren El Oubeydi, güvenlik ve bilgi değişimi konularında destek verebileceklerini açıkladı. Öte yandan yeni kurulan Irak Ordusu’nun silahlandırılması ve sınır meseleleri de ele alındığı açıklandı. Buna ek olarak Türk yatırımlarının teşvik edilmesi konusunda AKP hükümetinin çaba sarf edeceği bildirildi.

1634020cookie-checkÜçlü mekanizma aktifleştiriliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.