İlaç kartelleri bastırdı Hindistan ‘pes’ etti…

Hindistan’da üretim tekniği kullanılmadığı sürece kopya ilaçların üretimine izin veren yasayı kaldırarak, Dünya Ticaret Örgütü’nün kuralları çerçevesinde hazırlanan yeni patent yasa tasarısı parlamentoya sunuldu.

Tasarının yasalaşmasıyla yalnız ülkede değil Hindistan’dan ilaç ithal eden yoksul ülkelerdeki ‘ucuz kopya ilaç’ dönemi de kapanmış olacak. Dünyanın en büyük kopya ilaç üreticisi konumundaki Hindistan, özellikle HIV virüsüne karşı ürettiği ucuz ilaçları dünyanın her yerine ihraç ediyordu.

PARA MI, SAĞLIK MI?

İlaç kartellerinin baskısıyla harekete geçen DTÖ, Hindistan’ın ‘patent’ yasasını çıkarmaması durumunda yaptırım uygulayacağını açıkladı. Hindistan hükümeti, dünya sağlığına katkısının yanısıra ülkeye döviz kazandıran uygulamanın kaldırılmasından hoşnut olmadığını fakat yasanın çıkarılmaması durumunda DTÖ’ye üye ülkelerin de misilleme yapmasının çekinildiğini belirtti.

Muhalefetteki milliyetçi BJP partisi milletvekilleri, yasanın ülkeyi uluslararası ilaç şirketlerine satmak anlamına geldiğini öne sürerek meclisteki oturumu terkettiler.

Paris merkezli Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, 20 kuruluş adına yaptığı açıklamada Hindistan hükümetini kaygılara kulak vermemekle suçladı. İngiltere’nin en büyük yardım kuruluşlarından Oxfam da yasanın pek çok gelişmekte olan ülkeyi olumsuz etkileyerek, domino etkisiyle geliştirilmeye çalışan dünya sağlık isstemine darbe vuracağını açıkladı.

1101590cookie-checkİlaç kartelleri bastırdı Hindistan ‘pes’ etti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.