Lagendijk: Tansiyonu yükseltmeyin

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili olarak, ”Kimseye bir tavsiyede bulunmak istemem, ancak tansiyonun yükselmesine izin vermeyin. Şu anda her şey daha istikrarlı. Herkes AK Parti’nin ne yapacağını izliyor. AK Parti ne kadar büyük bir sorumluluk aldığının farkında’ dedi.


Lagendijk, Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen, ”Uzun Vadede Avrupa: Nereye Gidiyoruz?” başlıklı seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin ”Türkiye AB üyesi bir ülke olmaz çünkü Avrupa’ya ait değildir” şeklindeki açıklamasını eleştirdi.


Joost Lagendijk, ”Türkiye, zaman alsa da krizler ve problemler yaşansa da AB üyesi olacak. Çünkü AB ve Türkiye’nin karşılıklı çıkarları bulunuyor” diye konuştu.


Lagendijk, bir gazetecinin, ”AK Parti’nin seçimlerdeki zaferi AB’deki Türk karşıtlığını güçlendirir mi?” sorusu üzerine de AK Parti’nin zaferinden sonra Avrupalılar’ın sonucu ”Türkiye’de iki kişiden biri Avrupa Birliği’ne oy verdi” şeklinde yorumladıklarını kaydetti.


”AK Parti’nin İslamcı bir parti olarak değerlendirilemeyeceğini” ifade eden Lagendijk, ”İslamcı bir parti Türkiye’de yüzde 46 oranında oy alamaz. AK Parti bence artık merkezde bir partidir” dedi.


“ORDU SİYASETE DAHA AZ MÜDAHALE ETMELİ”


Bir gazetecinin, ”Türkiye’deki son milletvekili seçimlerinde ordunun rolünün ne olduğuna” ilişkin sorusuna da Lagendijk, şu yanıtı verdi:


”Türkiye’de hükümet ve ordu arasında bir fikir ayrılığı olduğu herkes tarafından biliniyor. Avrupa Birliği’nin talep edeceği tek şey ordunun siyasete daha az müdahalesidir. Anayasa tartışmalarının da yapıldığı şu günlerde, Türkiye için, tüm devlet kurumlarının işlevlerini yeniden tanımlama zamanıdır. Avrupa’da kimse hükümetten içinde ordunun rol aldığı bir mesaj beklemiyor. Kısaca, Sayın Büyükanıt, lütfen politika dışında kalın.” 

1046360cookie-checkLagendijk: Tansiyonu yükseltmeyin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.