Lagendijk’e kınama

Cemil Çiçek ”Türkiye’yi ziyaret eden yabancı misafirlerimizden bizim beklediğimiz, Türkiye’nin değerlerine, kurumlarına olabildiğince saygılı olmalarıdır” dedi.


Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Lagendijk’in özellikle TSK’yı PKK terör örgütü ile aynı kareye, aynı kefeye koyarak bir değerlendirme yapmış olmasını esefle karşıladıklarını ve kınadıklarını belirtti.


Bakan Çiçek, ”Türk Ordusu, bu milletin ordusudur, milli bir ordudur. Ve ülkenin en değerli kurumlarının başında gelmektedir. TSK, Türkiye-AB ilişkilerinin en iyi şekilde yürütülebilmesi ve Türkiye’nin lehine azami faydanın sağlanabilmesi açısından önemli ölçüde destek vermiştir” diye konuştu.


LAGENDIJK’İN DEĞERLENDİRMESİ


AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ”Müzakere Sürecinde Türkiye ve Avrupa Birliği” konulu konferans verdi. Konferanstan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lagendijk, Adalet Bakanı Çiçek’in, kendisiyle ilgili Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine, ”PKK’ya şiddet kullanmamaları konusunda, Kürtlere de kültürel hakları için şiddetsiz yöntemleri seçmeleri hususunda çağrı yaptığını” söyledi.


Lagendijk, Türk ordusunun da Türk hükümetinin yapmaya çalıştığını yapmasını istediğini vurgulayarak, Başbakan Erdoğan’ın ”Kürt sorununun demokratik yollarla çözüleceğini” söylediğini ifade etti. Ancak o zamandan bu zamana şiddetin arttığını ileri süren Lagendijk, ”Ben, kim başlattı, kim devam etti diye tartışmak istemem ama Güneydoğu’daki spiral şiddettir” dedi. Başbakan Erdoğan’ın Kürt sorununun çözümünde takip ettiği yolun demokratik bir yol olduğunu dile getiren Lagendijk, ”Güneydoğu’da, spiral şiddet görmek istemiyoruz. Şemdinli olayına bakın; kim kimi tahrik ediyor? Bu sorunun şiddetle çözüleceğini söyleyen herkesi eleştiririm” diye konuştu. 


 ANAVATAN PARTİSİ: ÖZÜR İSTEDİ
 
Öte yandan  ANAVATAN Partisi Genel Merkezi, ”Lagendijk’e haksız, yersiz, utanç verici değerlendirmeleri için özür dileme” çağrısında bulundu.


ANAVATAN Partisi Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu eş başkanı Joost Lagendijk’in Silahlı Kuvvetlerle, iktidar partisi ve Orhan Pamuk davasına ilişkin açıklamalarının ”had aşmak ve kendini bilmezlik” olduğu belirtilerek, ”Lagendijk, terör eylemleri konusunu bölgesel siyasetin satranç tahtasındaki bir oyun gibi görebilir, ama bu millet terörle gerçek hayatında karşılaşmakta ve acılar çekmektedir” denildi.


Açıklamada, ”Lagendijk’in, TSK’ya ilişkin değerlendirmesi, tuzu kuru birisinin keyfi zihin egzersizi olarak görülebilir, eğer o koltukta değil de bu ülkenin terör tehdidi altındaki bir yerleşim yerinde yaşıyor olsaydı, hiç şüphesiz bu türden değerlendirmelerin ne büyük haksızlık, nasıl bir kendini bilmezlik olduğunu açıkça anlamak zorunda kalırdı” denildi.

1027110cookie-checkLagendijk’e kınama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.