İlahi adalet tecelli ediyor

Güney’deki ekonomik kriz nedeniyle Kuzey Kıbrıs’ta kalan mallar için Taşınmaz Mal Komisyonu’na Rumların yaptıkları başvuruların son zamanlarda artış göstermesi, Rum Yönetimini endişelendirdi.

Kıbrıs sorununun ana maddesini oluşturan mülk sorununun Mal Tazmin Komisyonunca sonuca bağlanması, sorunun çözümünü istemeyen ve bu sorundan nemalanan Rumlar için iç acısı olmaya başladı.

Eh, “dinden çıkarsınız, vatan haini olursunuz” fetvalarına rağmen mallarının satışını engelleyemeyince, Rum mal sahiplerinin KKTC’deki mallarını satma ve takas etme kişisel haklarını Kıbrıs sorunu çözülene kadar askıya alacak ve bugüne kadar bu yönde yapılan işlemleri yok sayacak bir yasal düzenleme yapılması için harekete geçti komşular. Milli her davada tek vücut olmayı başarabildikleri için, partiler arası komisyon kurulmasına karar verdiler ve -KKTC’deki eski malları için Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvurmalarını engellemek maksadıyla- bu malların Rumlar arasında alım-satımını kolaylaştıracak bir yasa tasarısı hazırladılar.

(Rum’dan Rum’a satışta vergiyi kaldırmak gibi…)

Rum basınındaki haberlere göre Kıbrıslı Rumlar tarafından Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuruların göğüslenmesine ilişkin Ulusal Konsey’in Komitesi çerçevesinde hazırlanması kararlaştırılan önerilerin, siyasi partiler tarafından bu hafta içerisinde gönderilmesi bekleniyor.

DİSİ Polit bürosusun geçtiğiniz günkü toplantısında, partinin, Kıbrıslı Rumların KKTC’deki ‘Taşınmaz Mal Komisyonu’na’ başvuruda bulunmalarına ilişkin Ulusal Konsey’in Komitesine sunacağı öneriyi ayrıntılı bir şekilde görüştü.

Hristos Triandafillidis Kıbrıs Rum malları için bir vasiliğin oluşturulmasını önerdi. Triandafillidis, Kıbrıs Rum malları ve Kıbrıslı Rumların bu kararlar içerisinde var olan bazı olumlu şeylerden nasıl yararlanılabileceğiyle ilgili AİHM’in kararlarına ilişkin gözlemlerini anlattı, Kıbrıslı Rumların ‘Komisyon’a’ başvuruda bulunmalarının nasıl önlenebileceğine ilişkin farklı görüşler dinlendi ve ortak bir saptamada bulunuldu: Ekonomik durum müsait olsaydı, göçmenlere teşvikler vererek, Kuzey Kıbrıs’taki Komisyona başvuruda bulunmaları engellenebilecekti.

Olmadı. Sebep sonuç dengesi tutturulmayınca dağ fare doğurdu. Rum ekonomisi bu mal sahiplerini tazmin edecek durumda olmadığı için, Rum mal sahipleri TMK’ya başvuru yapmaktan geri kalmayacaklar zira ne kendilerinin, ne de çocuklarının Kuzey Kıbrıs’a dönmek gibi bir niyetleri yok. Çocuklar doğdukları yerden başka bir yerde yaşamayı düşünmedikleri gibi, yaşadıkları toprakları 39 yıl önce terk eden yetişkinler, alıştıkları yerde gözlerini kapamak istiyor.

Aynı şey Kıbrıslı Türkler içinde geçerli. Kıbrıslı Türklerin hemen hemen hiçbiri Güney’de bıraktıkları köylere dönmeyi düşünmüyor.

Yani, Dimyata giderken evdeki bulgurdan olan, her atacakları adımda tecimsel bir yön bulup, bir koyup üç alacağız paranoyasıyla 74’e kadar gelen adadaşlar, bugün gelinen noktadan memnun değiller tabiyatıyla. İçeriğini kimselerin tam olarak bilemediği Annan Planına “Türkler evet diyecekse elbette hayır olmalı” hareketiyle “Hayır” dedikleri için yatıp kalkıp dua etmemiz gereken komşular, ucube bir megolomaniyle hala daha ayak diremek istemekte ancak paraya da “hayır” diyememekteler.
Şimdi ne mi olacak?

Rumlar asla dönmeyi düşünmedikleri topraklardaki mallarını satacak, bunun karşılığında parası varsa Güney’de mal alacak, yoksa sıkıntısını giderecek.

Peki uzun vadede ne olacak?

Bana göre Kıbrıs sorunu mal mülk sorunu olduğu için sorun bu sayede peyderpey çözülecek. Sözde işgal safsatasıyla Türkiye’yi sanık sandalyesine oturtma, 1963-74 arasını unutturma hevesleri de ekonomik sıkıntının dayatmalarıyla kursağında kalacak komşuların. Sonra oturulacak, eşdeğerler masaya konacak, Güney’de malı olanlar, Kuzey’de malı olanlar tapularını ortaya koyup, üç aşağı beş yukarı anlaşma yoluna gidecekler.

Bu topraklardan Türkün adını kazımak isteyenler, yıllarca adını ve görüntüsünü değiştirdikleri, saldırılardan vazgeçecekler. Hazmedemedikleri gerçeği, kirli oyunlarla unutturamayacaklarını anlayıp, Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim edecekler zira ilahi adaletin tecelli ettiğini gördüler.

1621140cookie-checkİlahi adalet tecelli ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.