‘Laiklik dinsizlik’ demek suç değil

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, laikliği savunanları ‘dinsizlik’le suçlayan Milli Gazete Yazarı Selahattin Aydar’ın, değişen TCK’nın 312. maddesinin 2. fıkrasına göre aldığı 1 yıl 8 ay hapis cezasını 2’ye karşı 3 üyenin oyuyla onamıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karara itiraz etmişti. 8. Ceza Dairesi’nin ona kararını bozan Genel Kurul, yerel mahkemenin mahkûmiyet kararını da bozdu. Karşı oylarla 47 sayfadan oluşan gerekçeli kararda, laikliğin korunmasına gerek olmadığı görüşüne yer verildi.


Kararda özetle şöyle denildi:


Söyleyeni hapsedilmekle dillendirilmesinden vazgeçilen hiçbir düşünceye tarihin tanıklığı olmamıştır. Aksine en zararlı düşüncelerin bile söyleyeni mahkûm edildiğinde, ya merak saiki, ya da acıma duygularıyla yandaş bulduğu görülmüştür.


Düşünce özgürlüğünün sadece herkesçe kabul gören veya zararsız veya kayıtsızlık içeren fikirler için değil, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de bir çok kararında da benimsendiği üzere ‘rahatsız edici, hatta şok edici olanlar’ içinde geçerlidir.


Toplumun ulaştığı sosyal ve kültürel düzey itibariyle ‘laiklik’ kavramının günlük yaşama girdiği ve reddedilemez ve zayıflatılmaz düzeyde benimsenir olduğu saptanmıştır. Artık böylesine korumaya alınmış bir kavramın, ceza yaptırımı tehdidi ile himayeye tabi tutulması gereksiz addedilmiştir.  
 

1018760cookie-check‘Laiklik dinsizlik’ demek suç değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.