Latin Amerika’da 1.3 milyon işçi, köle

Brezilya’nın güneyindeki Porot Alegre’de, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün toprak reformu ve kırsal kalkınma konulu uluslararası konferans kapsamında kölelikle ilgili düzenlenen bir seminerde, örgüt, Güney Amerika kıtasında modern kölelikten en çok etkilenen ülkeler, Bolivya, Paraguay ve Peru olarak sıralandı. Dünya Çalışma Örgütü’nün danışmanlarından antropolog Eduardo Bedoya, sorunun Peru’da çok ciddi olduğunu ve ülkenin Amazon bölgesinde yaşayan yaklaşık 20 bin Kızılderilinin orman işletmelerinde kölelik koşullarında yaşadığını söyledi.

Patronların, bölgedeki Kızılderili ailelerinin tamamını zorla çalıştırmak amacıyla 6 ila 12 aylığına hapsettiğini belirten Bedoya, Bolivya’da da köleliğin daha çok Kızılderilileri etkilediğini ve şekerkamışı tarlalarında çalıştırılan bu kişilerin, günde 12 saat çalıştırıldığını, çalışmazlarsa da bedenen cezalandırıldığını söyledi.

Paraguay’da ise köleliğin en büyük kurbanlarının yine Kızılderililer olduğuna ve bu kişilerin büyük tarım işletmelerinde çalıştırıldığına işaret eden Bedoya, Brezilya’da 2005’te kırsal kesimde zorla çalıştırılan 4 bin 113 kişinin özgürlüğüne kavuşturulduğunu söyledi. Ülkede, 1995 ile 2005 arasında 18 bin kadar kişinin kölelikten kurtarıldığı belirtiliyor.

Brezilya’da kölelik, 1888’de resmen ortadan kaldırılmış olmasına rağmen, 20 bin ila 50 bin kişinin hala kölelik koşullarında çalıştırıldığı sanılıyor.

1124790cookie-checkLatin Amerika’da 1.3 milyon işçi, köle

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.