LATİN AMERİKA’DAN… Çanlar Papa için

Papa II. John Paul’un ölmünden sonra derin bir yasa boğulan Meksika’da, Pazar günü onbinlerce Meksikalı ülkenin en önemli kilisesi olan Guadalupe Bazilikası’nda Papa için dua etti. 

Brezilya’dan sonra en fazla Katolik nüfusa sahip olan Meksika’da yapılan Pazar ayinlerininin tam, ölmnden bir gün sonra kendisine verilen yeni titriyle Büyük John Paul’e adanırken,  2002’de yaptığı Meksika ziyaretinde Guadalupe Kilisesine hediye ettiği bavulu, tesbihi, havluları, şapkası, hatta bir çift ayakkabısı kilise içerisinde örnek olarak sergilenmeye başladı. Kilise dışında yüzlerce satıcının sattığı üzerinde Papa ve beyaz güvercin resimleriyle süslü beyaz ve sarı balonları ve üstüne yazdıkları sağlık ve iş isteyen mesajlarıyla gökyüzüne uçuran Meksikalılar Papa’yı çoktan aziz mertebesine yükselttiler. 

MEKSİKA’DA CANLANAN DİNDARLIK
1859 yılında Meksika devrimiyle birlikte din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıyla yaşanmaya başlayan ve yıllarca süren soğukluğun ardından, 1992’de Meksika ve Vatikan arasındaki buzları eriterek yeniden diplomatik ilişki başlatan Papa, neredeyse kendi ülkesi Polonya kadar Meksika’yı ziyaret ederek önem verdiğini göstermişti. Hatta  2002’de gerekleşen son ziyaretinde Meksika Cumhurbaşkanı Vicente Fox politik tabularını yıkarak Papa’nın yüzüğünü öpmüştü.

1979’dan başlayarak Meksika’ya beş kez ziyaret etmiş olan Papa, 1986’da Kolombiya’nın Armero şehrinde yaşanan ve binlerce insanın yaşamına malolan yanardağ patlaması sonrasında Kolombiya’yı da ziyaret ederek binlerce insanın gönlüne girmişti.

Futbol Çılgını Meksikalılar’ın Pazar günü oynanacak tüm lig malarını iptal etmesinin yanında Katolik nüfusun çoğunlukta bulunduğu Latin Amerika’nın diğer ülkelerinde de derin bir üzüntüyle yaşanan yas, sosyalist Küba’ya da bayraklarını yarıya indirtdi. 1998 yılında Küba’yı ziyaret eden Papa’nın ölümünün ardından, Küba’da da diğer Latin ülkelerinde olduğu gibi  her yarım saatte bir kilise çanları çalınıyor. Brezilya’da ve Arjantin’de büyük katedraller ve kiliselerde binlerce Katolik toplandı. 

PAPA ÜZERİNE BAHİS
Latin Amerika da gerekten sevilen ve sayılan bir dini lider olan Papa John Paul’dan sonra yerini kimin alacağı da bir başka merak konusu. Latinler kendi kardinallerinden birini papalık statsnde görmek istiyorlar ama zaten Brezilya, Honduras, Arjantin, Kolombiya ve Dominik Cumhuriyeti kardinallerinin papalık statüsü için uygun olacağı konuşulanlar arasında.

İrlandalı bahis büroları Honduraslı Kardinal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga için 1’e 4 veriyor, ama, isimleri geen diğer adaylar arasında, Arjantin’den  Kardinal Jorge Mario Bergoglio, Kolombiya’dan Kardinal Daro Castrillon Hoyos, Brezilya’dan Kardinal Claudio Hummes ve Dominik Cumhuriyeti’nden Nicolas de Jesus Lopez Rodriguez bulunuyor. Yeni papanın Nijerya veya Italya’dan çıkması da olasılıklar arasında.

1613150cookie-checkLATİN AMERİKA’DAN… Çanlar Papa için

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.