Lübnan, Rice ile görüşmeyi iptal etti

İsrail’de temaslarda bulunan ve dün gece Başbakan Ehud Olmert ile akşam yemeğinde bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile bugün yapmayı planladığı görüşme, Kana’daki kanlı bombardıman üzerine Lübnan tarafından iptal edildi.

“Ön koşulsuz ve acilen ateşkes sağlanması” çağrısında bulunan Sinyora, “İsrailli savaş suçluları kınanmadan ve ateşkes sağlanmadan, hiçbir görüşme yapmayacağım” dedi. Sinyora’nın bu şartları, Rice’ın bölgeye getirdiği ve ön koşulsuz ateşkes içermeyen planıyla tam bir tezat oluşturuyor. Bugün Beyrut’a geçmeye hazırlanan Rice’ın gezisi bu nedenle iptal edildi.

Sinyora açıklamasında, “Bu üzüntü verici sabahta, acil ve ön koşulsuz ateşkesten, İsrail katliamları için uluslararası soruşturma yapılmasından başka bir şey konuşamam” dedi.

İsrail ise ateşkese karşı olduğunu yineledi. Başbakan Olmert, ”Lübnan harekatında hedeflediklerini gerçekleştirmeden, hiçbir şekilde ateşkese yanaşmayacaklarını” açıkladı.

Olmert, haftalık kabine toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, “İsrail, önceden belirlediği ana hedeflerine ulaşmadan ateşkes sağlanması konusunda acele etmeyecek. Bu hedeflerimiz, diplomatik müzakereler sürecinin belirli bir aşamaya ulaşması ve İsrail’e tehdidin geldiği bölgeye uluslararası güç yerleştirilmesi konusunda belirli bir anlaşma yapılmasını da içeriyor” dedi.

Öte yandan savaş koşulları, Lübnan sınırına yakın bölgelerdeki İsrailli sivillere de büyük zarar veriyor. İsrail dışişleri bakanlığı sözcüsü Mark Regev, Hizbullah’ın roket saldırılarından ötürü ülkenin kuzeyindeki 330 bin kişinin kaçtığını ve sığınmacı durumuna düştüğünü belirterek, “Bölgedeki yaklaşık 1 milyon kişi, saldırılardan etkileniyor” dedi. Sözcü, bu saldırılarda 18 kişinin öldüğünü, yüzlerce sivilin yaralandığını kaydetti.

AÇIK GAZETE: Açık Gazete imajlarını kullanan diğer medya kuruluşlarının acikgazete.com imzasını “emeğe saygı olarak” silmemeleri rica olunur.

1133240cookie-checkLübnan, Rice ile görüşmeyi iptal etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.