Lübnanlı gazetecinin cenazesinde öfke

Saldırı, Lübnan’da çekilme ardından yapılan ilk seçimlerin dört gün sonrasına rastlıyor ve Hariri’nin öldürülmesinden bu yana düzenlenen en ciddi saldırı olarak niteleniyor. Cenaze töreninde Cumhurbaşkanı Lahud’un istifası istendi. Kesir’in Lübnan bayrağına sarılı tabutu törenin yapıldığı Rum Ortodoks kilisesine götürülürken çiçek yağmuruna tutuldu.

Cenaze korteji, yine bir suikast sonucu öldürülen Refik Hariri’nin mezarının bulunduğu bölgeden geçerken kalabalığın öfkesi doruğa çıktı ve Suriye karşıtı sloganlar atıldı.
Muhalefet yetkilileri, Kesir’in suikastından sorumlu tuttuğu Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Emil Lahud’un istifasını istedi.

Lübanlı yetkililer, saldırıda sorumlulukları olduğu iddialarını reddettiler ve başlatılan soruşturmaya ABD Federal Soruşturma Bürosu ajanlarının da katıldığını açıkladılar.
Semir Kesir, Lübnan’ın yüksek tirajlı En Nahar gazetesinin yazarlarındandı ve Suriye yanlısı hükümet aleyhindeki yazıları ile tanınıyordu.

Saldırı Kesir’in kentin Hıristiyanların çoğunlukta olduğu doğu kesiminde, Eşrefiye semtindeki evi önünde meydana geldi. Patlama sonucu, gazetecinin eşi de hafif yaralandı.

Lübnan hükümeti olayla ilgili olarak derhal bir soruşturma açtı. Saldırıdan yarım saat sonra İçişleri Bakanı eşliğinde olay yerine giden Başbakan Necip Mikati, ‘özgürlüğü hedef alan’ saldırının sorumlularının bulunacağını vadetti.

Beyrut’un Hıristiyan kesimi, son aylarda bir dizi bombalı saldırıya hedef olmuştu. Olayların ilk halkası Şubat ayında eski başbakan Refik Hariri’nin konvoyuna düzenlenen bombalı saldırı sonucu ölümüydü. Muhalefet ve ABD bu saldırıdan Suriye’yi sorumlu tutmuştu. Suriye’nin yalanlamalarına rağmen, artan siyasi baskılar Suriye’nin ülkedeki askerlerini çekmesine yol açtı.

Suriye aleyhtarı yazıları ile ses getiren Semir Kesir’e yönelik saldırı ardından bazı muhalefet milletvekilleri bu olaydan da Suriye ve Suriye yanlısı rejimin sorumlu olduğunu öne sürdü.

Aynı zamanda Fransızca eğitim veren Saint Joseph Üniversitesi’nde siyaset bilimi dalında öğretim üyesi olan Kesir, Lübnan tarih ve siyaseti konusundaki çok sayıda eser sahibiydi.

Kesir, başkanları yakın zamanda değişen Lübnan istihbarat birimlerince yakından izleniyordu. (BBC)

1107940cookie-checkLübnanlı gazetecinin cenazesinde öfke

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.