Öldürülen Azeri gazeteciye veda

Kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülen Hüseynov yönetime sert eleştirileriyle tanınan bir gazeteciydi. Hüseynov’un defnedileceği mezarlıkta iki bini aşkın kişinin toplandığı bildiriliyor.


Cenazeye katılanlar arasında muhalif siyasi liderlerin yanı sıra hükümet yetkilileri de var. Kimileri de ‘siyasi cinayetler hayır’ yazılı pankartlar taşıyorlar. Hüseynov için bakü’deki Bilimler Akademisi binasında da bir tören düzenlendi.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hüseynov’un öldürülmesini kınayarak, saldırıyı ülkede huzursuzluk yaratmaya yönelik bir provakasyon olarak niteledi. Ancak Aliyev, muhalefete cenaze törenini siyasi kampanyaya dönüştürmeme çağrısı yaptı.


Bunun ardından hükümet yetkilileri ile muhalefet temsilcileri arasında cenazenin protesto eylemine dönüşmemesi üzerinde bir anlaşma sağlandığı bildiriliyor. Ancak bir grup muhalifin cenaze sonrası bir yürüyüş düzenlemesi bekleniyor. Hüseynov anısına parlamentoda da bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.


MUHALİF SES


Hüseynov’un kimliği belirsiz kişlerce öldürülmesi Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kınanmıştı. ABD, soruşturmaya destek vermek üzere Federal Soruşturma Bürosu FBI’dan bir yetkiliyi ülkeye gönderiyor.


38 yaşındaki Elmar Hüseynov, Çarşamba akşamı Bakü’deki evi önünde silahlı saldırıya uğramıştı. Olay, bugüne kadar Azeri gazetecilere yönelik çok sayıda saldırının en kötüsü olarak nitelendiriliyor.


Elmar Hüseyinov’un Monitör dergisi, Azerbaycan’ın en popüler ve hükümet karşıtı yayın organlarındandı. Yetkililer iki yıl önce kendilerini Sicilya Mafyası’na benzeten Hüseynov’a karşı dava açmışlardı. Monitör dergisinin yayımlanması bir yıl kadar önce hükümetçe yasaklanmıştı.


Ancak daha önce de pek çok kez dergisine el konulan, haberleri sansüre uğrayan ve kapatma cezaları alan Hüseynov, dergiyi el atından, köşebaşlarında satmaya devam ediyordu. (bbc)


İLGİLİ HABER: Muhalif gazeteciye suikast


AÇIK GAZETE: Hüseynov’a yapılan suikastı şiddetle kınıyor, katillerinin bir an önce yakalanmasını istiyoruz.



 

677720cookie-checkÖldürülen Azeri gazeteciye veda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.