Le Figaro: AB yolu Lübnan’dan geçiyor

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Türk hükümetinin Lübnan’a asker gönderme tezkeresinin onaylanması yönündeki çabalarını ve tezkereye ilişkin tepkileri “Avrupa yolu Lübnan’dan geçiyor” başlıklı haberinde değerlendirdi. Gazete, “Hizbullah ile çatışmanın AKP için ağır sonuçları olur” ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart tezkeresi konusunda yaşayanların tekrarlanmaması, AKP grubunun tezkereyi onaylaması için yoğun bir çaba gösterdiğini belirten gazete, Erdoğan’ın Türk askerlerinin Hizbullah’ı silahsızlandırmayacağını, gerektiğinde geri çekileceği güvencesini verdiğine dikkat çekti.

Hizbullah ile çatışma riskinin hükümetin “son dakikaya kadar tereddüt göstermesi”ne neden olduğunu öne süren gazete, “Hizbullah ile bir çatışmanın AKP için ağır sonuçları olur” yorumunu yaptı.

Le Figaro, Erdoğan’ın, İsrail’in Lübnanlı ve Filistinli sivillere yönelik saldırılardan büyük bir rahatsızlık duyan kamuoyu ve seçmelerinin görüşlerine karşı uluslararası güce katılımını savunduğunu belirtirken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de karşı tutum aldığını ve Türk askerlerinin PKK ile mücadele için harekete geçilmesini istediğini yazdı.

Aşırı soldan Saadet Partisi’nin “İslamcıları”na kadar çok geniş bir yelpazede politikacıların Lübnan’a asker gönderilmesine karşı çıktığına dikkat çeken gazete, “Bu iç cephe ile UNİFİL’de büyük bir Müslüman ülkesini görmek isteyen uluslararası toplumun çağrıları arasında sıkışan AKP hükümeti  ise, önceliği diplomatik gereklilere verdi” yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:

“AB adayı Ankara, böylece Brüksel ve 7 bin asker sağlayan üye ülkelerin yanında yer alıyor. Ortadoğu sahnesindeki askerlerinin varlığı da, aynı zamanda ‘medeniyetler arasında bir köprü’ olma iddiasını güçlendiriyor.”  (ANKA)

1135910cookie-checkLe Figaro: AB yolu Lübnan’dan geçiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.