Lech Walesa yine sahnede

NIE  gazetesinde yer alan gabere göre, Polonya’nin eski cumhurbaşkanı Lech Wales’in ilkbaharda yapılması düşünülen başkanlık seçimlerine hazırlandığı  belirtildi.

Daha önce Plonya’da iki defa başbakanlık yapan Walesa’nin bu çıkışı kamuoyunu şaşırtırken, konuyu gündeme getiren NIE gazetesi,  Walesa’nin 5 yıl önce seçimlerde hile yaptığını hatırlatarak seçmenleri uyardı.

Gazetede yer alan bir diğer haber de, Walesa’nin, ABD’de bazı üniversitelerde konferanslara katılarak anti-komünizm propagandası yaparak on binlerce dolar aldığını ileri sürdü.


LECH WALESA KİMDİR?

Lech Walesa, 29 Eylül 1943’de Polonya’nin Popowa kentinde dünya geldi. Evli ve 8 çocuk babası eski bir tersane işçisi olan Walesa, Aralık 1981’de Gdanks’da yapılan seçimlerde ‘Ulusal Solidarty (dayanışma-yandaşlık) Kongresi’nde ilk başkan seçildi.

Solidarnosk sendikasının başkanlığını yaptığı sıralarda , 9 Aralık 1990’da yapılan başkanlık seçimlerine katıldı. Walesa, seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 74.25’ini alarak başkan oldu.

Rakibi Stanislaw Tyminski, tarafından ‘Demokrasi Düşmanı” olarak gösterilen Walesa, büyük şehirlerde yaşayan çoğunluk tarafından da problemli bir başkan olarak görüldü. Walesa’nin bilinçli olarak sosyalizme karşı hazırlanan ve sosyalizmin yıkılması için emperyalist ülkeler tarafından desteklenen biri olarak öne çıktı.

Seçim propagandaları sırasında kendisine  ‘keserli başkan”da deniliyordu.1983 yılında ‘Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.
 

 

1098530cookie-checkLech Walesa yine sahnede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.