Les Miserables 19 yıldır kapalı gişe

1800’lü yılların ünlü romancısı Victor Hugo’nun aynı adlı eserinden uyarlanan Sefiller dünyanın en ünlü müzikallerinden biri sayılır.  İlk sahnelendiği günden bu yana 50 milyon izleyicisi ile 38 ülkeye ulaşmış ve 21 farklı dile çevrilmiştir.  Londra’da ilk sahnelenmesinin üstünden 19 sene geçmesine rağmen hala kapalı gişe oynamaya devam eden bir başarı öyküsü sunar izleyenlere.

Aslında müzikalin bu kadar başarılı olmasının arkasında romanın kendisinin de cok popüler bir eser olması yatıyor.  Zira Sefiller’in ilk Paris baskısı 24 saat içinde tükenmiş ve çok kısa bir sürede tüm Avrupa’da dikkatleri üzerine toplamıştır.  Tarihte çok az roman toplumların gidişatında böylesine derin etkiler bırakıp, yoksulların, ezilenlerin ve anlaşılamayanların dünyasına bu derece ışık tutmuştur. 

19. yüzyil Fransa’sında geçen öykü Paris’in yeraltı ve yerüstü dünyasının bir panoramasını gözler önüne serer. 19 yıl pranga mahkumiyetinden sonra şartlı olarak tahliye edilen Jean Valjean’ın hayat hikayesidir anlatılan.  Toplumdan dışlanmış olmanın verdiği zorluklar sonucu Digne piskoposuna sığınarak yeni bir hayat kurmaya çalişan Valjean için olaylar hiç de istediği gibi gelişmez. 

Sadece Digne piskoposu kendisine iyi davranır; buna karşın zorlu acı yıllar geçiren Valjean piskoposun bazı gümüş eşyalarıni çalarak ona ihanet eder. Valjean polis tarafından yakalanır ve geri getirilir. Piskoposun kendisini kurtarmak için yalan söylemesi ve buna ek olarak iki değerli şamdan hediye etmesi Valjean’ı çok şaşırtır. Böylece Valjean hayatına yeni bir başlangıç yapmaya karar verir.

Bundan sonra bir kaçış ve kovalamaca başlar.  Valjean şartlı olarak tahliye koşuluna aykırı hareket ettiği için adını Monsieur Madeleine olarak değiştirmiş; bu süre içinde hem bir fabrika sahibi, hem de belediye reisi olmuştur, çok başarılı olmasına rağmen, bir gün karşısına onu mahkum eden ve yıllardır peşinde olan Javert çıkar ve onu tanır, bunun üzerine Valjean kaçar ve başka bir şehire, Montfermeil’e sığınır…

Hikaye 1815-1932 yılları arasında geçer.  Sırası ile Digne, Montreuil-Sur-Mer ve Montfermeil adlı üç şehirde geçen yıllardan sonra Paris’te noktalanır. 

Sefiller müzikali tutkuların, aşkın, coşkunun ve kardeşliğin haykırışıdır.  Duygulu ve heyecan dolu hikayesi ile kimileri için bulunmaz bir macera, kimileri için bir aşk serüveni, kimileri içinse güçlü bir tarihsel belge olarak algılanır.  Siz hangisini seçersiniz bilemeyiz ama müzikalden çıktıgınız da, romantik edebiyat akımının bu en ünlü eserinin neden bu kadar popüler ve unutulmaz olduğunu eminiz anlayacaksınız. 


Yer: Queen’s Theatre, Shaftesbury Avenue, W1. 
Metro İstasyonu: Leicester Square
Gösteri Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 19.30 , Matineler Çarşamba ve Cumartesi  14.30
Bilet Fiyatları: £15-£45
Bilet almak için: www.ticketmaster.co.uk, www.seetickets.com

1113080cookie-checkLes Miserables 19 yıldır kapalı gişe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.