İletişim kazası

Hepimiz çoğu kere, karşımızdaki insanların bize karşı yanlış yaptıklarından şikayet ederiz. Bunun sebepleri üzerinde düşünenler olduğunu pek sanmıyorum. Genellikle karşımızdakini suçlar geçeriz. Bu gibi olaylarda bizim etkimizin olup olmadığı hususu aklımıza pek gelmez.


Yıllar önce,  bir büyük şirketin  bölge müdüründen dinlemiştim. Şöyle anlatmıştı;


—Bir gün sabah erken büroya geldim. Merkezden çok acil bazı bilgileri istediler. Muhasebe müdürüm daha gelmemişti. Zamanında gelmeyişine çok sinirlenmiştim. İki saat sonra çıkageldi. Odama  çağırdım ve girer girmez sert bir şekilde çıkıştım. Müdürün bana verdiği karşılık en az benimki kadar sertti. Bu davranışı karşısında adeta şok olmuştum. Çünkü, çok saygılı ve terbiyeli birisiydi. Kapıyı çekip odadan çıktı. Ben, bir anda her şeyi unuttum ve müdürümün  bu davranışıma anlam vermeye çalışıyordum.


Daha sonra öğrendim ki; sabah erkenden hanımını acil olarak hastaneye kaldırmış ve o telaşla bizi aramayı unutmuştu. Aslında, onun bu yanlış davranışına  ben sebep olmuştum. Eğer  gelir gelmez kendisine;


—Hayırdır, seni merak ettik diye sorsaydım, cevabı muhakkak şöyle olacaktı; 


—Efendim, üzerinize afiyet,  hanım birden fenalaştı derhal hastaneye kaldırmak zorunda kaldım. Özür dilerim


Bu kısa hikayede bile şu görülüyor; insanların bize karşı nasıl davranacağını biraz da bizler tayin ediyoruz. Yanlışlar karşısında bizler doğru davranırsak, doğru karşılık alırız. Elbette bunun istisnaları olabilir ancak, genellikle bu böyle oluyor.


Çevremizdeki insanları yanlış yaptıklarından dolayı yargılarken,  biraz da bunda bizim katkımızın olup olmadığını gözden geçirmek iyi olacaktır. Böyle davranabilirsek,  bir çok iletişim kazalarını önleyebileceğimizi daha yakından görme imkanı bulacağız.


Mesela; “ulan,  sen ne yaptığını sanıyorsun” diye söze başlarsanız nasıl bir karşılık göreceğinizi tahmin edersiniz.


Kazalar, sadece trafikte olmaz. İnsanlar arası iletişim kazaları daha çok can yakar.


Unutmayın ki; bütün bunlar adab-ı muaşeret kurallarıdır.


Ve, kurallara uymayanlar kaza yapar.


Hem de, KALB  kazası… 
 

[email protected]

713410cookie-checkİletişim kazası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.