Leyla Zana’ya 10 yıl hapis

Çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Terör örgütünün propagandasını yapmak” ve “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından yargılanan Leyla Zana’ya mahkeme 10 yıl hapis cezası verdi.


SİYASİ HAKLARDAN DA MAHKUM 
 
Çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle eski milletvekili Leyla Zana’yı 10 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, seçme-seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına da karar verdi. 


Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Leyla Zana ile mazeret bildiren avukatı katılmadı. 


Mahkeme heyeti, il dışında olduğu için duruşmaya katılamayacağını bildiren sanık avukatı Fethi Gümüş’ün mazeretinin ”duruşmayı uzatmaya yönelik” olduğu gerekçesiyle reddine karar verdi. 


Cumhuriyet Savcısı, önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasını yineledi. 


Mütalaada, ”Sanığın, Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan beyanlarında, PKK’yı terör örgütü olarak görmediğini, örgütün elebaşı Öcalan’ı da ‘Kürt halk önderi’ olarak gördüğünü, PKK’nın mücadelesini de ‘özgürlük ve demokrasi’ mücadelesi olarak gördüğünü belirterek, dolaylı olarak atılı suçlamaları kabul ettiği, tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır” denildi. 


Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından, sanık Zana hakkında ”Terör örgütünün propagandasını yapmak” ve ”Örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından cezalandırılması istemiyle dava açıldığını, yapılan yargılama neticesinde sanığın eylemlerinin terör örgütü PKK üyeliği boyutuna ulaştığını, bu nedenle sanığın TCK’nın ”Terör örgütüne üye olmak” suçunu kapsayan 314/2. maddesi uyarınca 8 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. 


Sanık Zana hakkında verilen hapis cezası, suçun ”terör suçu” olması nedeniyle artırılarak 12 yıla çıkarıldı. Sanığın yargılama esnasındaki davranışlarını dikkate alan mahkeme heyeti, verilen cezayı 10 yıla indirdi. 


Mahkeme heyeti ayrıca, sanığa verilen ceza süresinin 2 yıldan fazla olması nedeniyle, TCK’nın ”Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” hükmünü içeren 53/1. maddesi uyarınca seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını da kararlaştırdı.

1070770cookie-checkLeyla Zana’ya 10 yıl hapis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.