Leylekler döndü

Kaya, havaların ısınmasıyla birlikte baharın müjdecisi leyleklerin sürüler halinde Türkiye’ye göç ettiğini ifade etti.

Diğer kuşlardan farklı olarak ilk önce erkek leyleklerin göç ettiğini ve dişisi gelmeden yuvayı hazırladığını anlatan Kaya, şunları söyledi:

”Erkek leylekler dişilerden daha önce göç ederek yuvayı hazırlamaya başladı. Her yıl havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yuvaya önce erkek leylek gelir. Hızlı bir şekilde geçen yıl bırakıp gittiği yuvayı tamir etmeye başlar. Yaklaşık bir hafta sonra ise dişi leylek yuvaya gelir. Erkek leylek dişisini kanatlarını hızla çırparak ve gagasını tıkırdatarak karşılar. Dişi leylek genelde 4 yumurta yapar. Yavrular 5 hafta içinde yumurtadan çıkmaya başlar. Yaklaşık 1,5 ay içerisinde yavrular yuvadan uçacak büyüklüğe erişir.”

Kaya, leyleklerde genelde dişinin yavrularını korumak erkeğin de yavrularını beslemekle sorumlu olduğunu belirterek, mart ayında gelen leyleklerin ağustos ayının sonlarına doğru sıcak ülkelere göç ettiğini anımsattı.

Edirne Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, ilkbahar göçüyle Türkiye’ye gelen leyleklerin yerleşim yerlerinin yakınlarında yuva yapmayı tercih ettiklerini belirterek, ”Leylekleri ürkütmemeli, yuvalarını titizlikle korumalıyız” dedi.

Yaptıkları gözlemlerde Edirne’de 2 farklı leylek türüne rastladıklarını belirten Bülbül, leyleklerin Trakya genelinde telefon ve elekrik direkleriyle ağaç ve bacalara yuva yaptığını söyledi.

1075120cookie-checkLeylekler döndü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.