Lezbiyen gardiyanların hukuk zaferi


Lezbiyen gardiyanlar 2002 yılında, kadın mahkumları sistematik olarak taciz ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılmış ve ardından İngiltere’nin değişik bölgelerindeki hapishanelerine sürülmüşlerdi.


İki hafta önce başlayan davayı kazanan lezbiyen gardiyanların aldığı tazminat miktarı kesin olarak açıklanmadı. Ancak tanzimat miktarının yüzbinlerce Sterlini bulduğu kaydediliyor. Mahkeme kararı, lezbiyen gardiyanlara tazminat hakkı tanımakla kalmadı, cinsel taciz suçlamalarını da asılsız ilan ederek gardiyanların sicillerindeki kara lekeyi sildi.


Kadın gardiyanların avukatı Louise Christian yaptığı açıklamada gardiyanların isterlerse Holloway Hapishanesindeki işlerine, cinsel tercihlerine bakılmaksızın, eşit koşullarda başvurabileceklerini dile getirdi. Kadın gardiyanları haksız yere strese ve keyfi sürgüne maruz bırakan Holloway Kadınlar Hapishanesi yetkilileri ise kurumsal ayrımcılık yaptıkları yönündeki suçlamaları ret etti.


Dönemin Cezaevi Müdürü Martin Narey, kadın-erkek arasında kabul edilemeyecek cinsel taciz olaylarının, kadın-kadına olması halinde de hoş görülemeyeceği açıklamasını yapmasının ardından gardiyanlar hakkında 5 ay süren zorlu bir kovuşturma başlatılmıştı.Kovuşturmanın ardından gardiyanlar ülkenin değişik bölgelerindeki hapishanelere sürülerek mağdur edilmişlerdi.


Lezbiyen gardiyanların zaferi, İngiliz Mahkemelerinin işyerlerinde cinsel ayrımcılığa karşı müsamaha göstermeyeceklerinin yönündeki kararlılığının son çarpıcı halkasını oluşturuyor. Holloway Kadınlar Hapishanesinin adı, geçmiş yıllarda mahkumlara karşı kötü ve insanlık dışı uygulamalar nedeniyle birçok skandalla anılır olmuştu.


 


 

777800cookie-checkLezbiyen gardiyanların hukuk zaferi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.