Liberal Parti’den Iraklı Kürtler’e destek

Liberal Parti’nin en etkili isimlerinden Batı Avustralya Senatörü Ross Lighfoot, Kuzey Irak’ta bir Kürt Devleti kurulmasını istedi. Senatör’ün Howard Hükümeti üzerindeki etkisi, hükümetin Irak politikasının değişme sürecine girdiğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Lighfoot, geçtiğimiz aylarda Kuzey Irak’ı ziyaret ederek Kürt liderlerle görüştü. Senatörün seyahat masraflarını Avustralya petrol devi Woodside karşıladı.

Batı Avustralya Senatörü Ross Lighfoot, ilgisinin “tuhaf” karşılanabileceğini anlayışla karşılamakla birlikte; Kürtler’in tarihteki hayatta kalma mücadelesi, pes etmemeleri, etnik, ruhi ve diğer farklılıkları ve dini hoşgörülerinin kendisini çok etkilediğini belirterek; bağımsız bir devlet olmaları gerektiğini söyledi. 19 yıldır politika yaptığını kaydeden senatör, siyasi yaşamının son aşamasına geldiğini; yardıma ihtiyacı olan, kendisini her zaman şaşırtmış olan Kürtler için bir şey yapmak istediğini kaydetti.

ABC Radyosu PM Programının bu konudaki sorularını yanıtlayan Senatör Lighfoot, Türkiye’nin bu öneriden hiç hoşlanmayacağının hatırlatılması üzerine, “Türkiye ile görüşmeler yapılarak sorun çözülebilir” diye konuştu. Konunun komşu ülkelerin anlayış birliği ile çözülebileceğini kaydeden Lighfoot, “Unutmayalım ki Türkiye, bazı sorunlar olmasına karşın gelişen bir demokrasiye sahip. Ama Suriye öyle değil. Türkiye ayrıca Avrupa Birliği’ne girmek istiyor. Bu nedenle komşuları ile barış içinde yaşayacaktır ” dedi.

Iraklı Kürtlerin Avustralya Temsilcisi Simko Halmet, Senatör Ross Lighfoot’un ortaya attığı talebi destekledi. “Avustralyalı politikacılardan bu şekilde destek bekliyoruz” diye konuşan Halmet, senatörün ifadesinin, hükümet üzerindeki etkisi nedeniyle, Avustralya hükümetinin Irak’ın toprak bütünlüğünün bozulmaması şeklindeki bu güne kadar gelen politikadan vazgeçmesi, Kuzey Irak’ta kurulacak Kürt Devleti’ni desteklemeye başlaması olarak algıladığını söyledi.

İşçi Partisi Dışişleri Sözcüsü Kevin Rudd, Senatör Lighfoot’un ifadesinin Federal Hükümet tarafından açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi. Rudd, “Senatör Ross Lighfoot’un hükümet adına ortaya attığı yeni dış politika inisiyatifi eminim Türkiye, Suriye, Irak ve İran’dan tepki toplayacaktır. Dışişleri Bakanı Alexander Downer bu yeni bağımsız Kürt devleti girişimi konusunda bu dört hükümetin onayını almış olmalı. Bu konudaki sınır şudur: Hükümet üyesi bir senatör ortaya çıkıp öyle istediği gibi direksiyon sallayamaz. Hükümet, ya BM denetiminde Irak’taki demokratik ilerlemeyi destekler; ya da desteklemez” diye konuştu.

Senatör Ross Lighfoot, geçen yıl Temmuz ayında Kuzey Irakia gitti. Lighfoot, seyahat masraflarını Batı Avustralya petrol devi Woodside’ın ödediğini söyledi. Woodside, senatörün açıklamasını yaptığı tarihten bir hafta önce, Irak Hükümeti ile Kürdistan’da petrol ve gaz projelşerini belirlemek amacıyla iki yıllık anlaşma imzaladığını açıklamıştı. Bu açıklamayı yaptıktan sonra şirketin borsadaki hisseleri yüzde 6 değer kazandı.

1097720cookie-checkLiberal Parti’den Iraklı Kürtler’e destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.