“Liberal sol” bir siyaset izleyecekmiş

ABD Başkan Yardımcısı Jeo Biden, Obama’nın konuşmasını ayakta alkışlarken, Cumhuriyetçi Partili Kongre Başkanı John Boehner oturmayı tercih etti.

ABD Başkanı Barack Obama, ikinci kez başkanlığa seçilmesinden sonraki ilk “Birliğin Durumu” konuşmasında adeta Cumhuriyetçi Parti’ye savaş ilan etti.

Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin karşı olduğu birçok temel konuda değişim sözü verdi. İktidarının ikinci döneminde “liberal sol” bir siyaset izleyeceğini belirten ABD Başkanı Obama, devleti güçlendireceğini, iklim değişikliği ile savaşacağını, bireysel silahlanmayı zorlaştıracağını ve göçmenlik reformunu hayata geçirmek için zamanın geldiğini söyledi.

Tarihin en sıcak 12 yılının son 15 yılda görüldüğüne, sıcak hava dalgaları, kuraklık, yangınlar ve sellerin sıklaştığına işaret eden Obama, ”Çocuklarımız ve geleceğimiz için iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazlasını yapmalıyız” dedi.

‘SİZ YAPMAZSANIR BEN YAPACAĞIM’

ABD Kongresi’ne iklim değişikliği konusunda iki partili ve piyasa temelli bir çözümün takipçisi olması çağrısında bulunan Obama, ”Ama eğer Kongre, gelecek nesilleri korumak için yakın bir zamanda harekete geçmezse, ben geçeceğim. Kabineme, şimdi ve gelecekte, kirliliğin azaltılması, halkımızın iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı hazır tutulması ve daha sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak için yürürlüğe sokabileceğimiz kararnameler hazırlama talimatı vereceğim” şeklinde konuştu.

’10 YILDIR MAAŞLARA ZAM YOK’

Ekonomin istihdam yaratmasına rağmen hala çok sayıda kişinin tam mesaili iş bulamadığına dikkat çeken ABD Başkanı Barack Obama, şirket karlarının tüm zamanların en yüksek oranlarına fırladığını, ancak 10 yıldan fazla süredir maaş ve gelirlerde çok az bir kıpırdama görüldüğünü söyledi.

‘ORTA SINIF YENİDEN CANLANDIRILMALI’

Obama, “O halde bizim neslimizin görevi, Amerika’nın ekonomik büyümesinin gerçek motorunu, yükselen, gelişen bir orta sınıfı yeniden canlandırmak. Bu devlet sadece küçük bir kesim için değil, çoğunluğun yararına çalışmalı, serbest girişimi teşvik etmeli, bireysel girişimleri ödüllendirmeli ve bu büyük ülkedeki her bir çocuğa fırsat kapılarını açmasını sağlamalı. Bizim tamamlanmamış görevimiz bu” dedi.

‘İHTİYACIMIZ OLAN AKILLI DEVLET’

“İhtiyacımız olan şey büyük devlet değil, akıllı devlet” diyen ABD Başkanı Barack Obama ”Tekrar etmek istiyorum. Bu gece ortaya koyduğum hiçbir öneri, bütçe açığımızı tek bir kuruş artırmamalı. İhtiyacımız olan şey daha büyük bir devlet değil, öncelikleri belirleyen ve geniş temelli büyümeye yatırım yapan akıllı bir devlet” şeklinde konuştu.

‘BANA GÖNDERİN HEMEN İMZALAYACAĞIM’

Konuşmasında ABD’deki göçmenlerin sorunlarına da değinen Obama, ekonominin, çabalayan ve umut eden göçmenlerin yetenek ve becerilerinin kullanılmasıyla daha güçlü hale geleceğini söyledi. Kapsamlı bir göçmenlik reformuna duyulan ihtiyacı dile getiren Obama, “Kapsamlı bir göçmenlik reformu tasarısını gelecek aylarda bana gönderin, hemen imzalayacağım” dedi.

’10 YILIK SAVAŞ BİTECEK’

“Birliğin Durumu” konuşmasında ABD’nin dış politikasına da değinen Obama, gelecek yıl sonunda ABD’nin Afganistan’daki savaşının sona ermiş olacağını söyledi. Afganistan’dan 33 bin personelin ABD’ye döndüğünü anlatan Obama, ilkbaharda Afganistan güvenlik güçlerinin sorumluluğu üstleneceklerini, ABD askerlerinin ise destek rolüne geçeceklerini söyledi.

KUZEY KORE’YE UYARI

Konuşmasında Kuzey Kore yönetimini de uyaran ABD Başkanı Obama, “Kuzey Kore bilmeli ki; güvenlik ve refahı ancak uluslararası yükümlülüklerini yerine getirerek elde edebilirler. Geçen akşam gördüğümüz türde provokasyonlar, sadece onları daha fazla izole eder. Müttefiklerimizle birlikte füze savunma sistemlerimizi güçlendirecek ve dünyanın bu tehditlere karşı ciddi önlemler almasına öncülük edeceğiz” dedi.

1373330cookie-check“Liberal sol” bir siyaset izleyecekmiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.