Libya’da Ulusal Mutabakat birlikleri Trablus’ta ilerliyo

Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), başkent Trablus’ta bazı noktalarda kontrolü yeniden sağladı. Libya’nın doğusundaki güçleri kontrol eden General Hafter 4 Nisan’da UHM kontrolündeki Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlatmıştı.

UMH’nin yürüttüğü “Burkan el-Gadab” (Öfke Volkanı) operasyonuna ait sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Halife Hafter’e bağlı güçlerin Trablus ve diğer kentlere doğudan gerçekleştirdiği saldırının püskürtüldüğü belirtildi.

UMH birliklerinin Trablus’un güneyindeki Yermuk ve doğusundaki Es-Sevarih askeri üslerinde denetimi sağladığı aktarılan açıklamada, UMH birliklerinin şu anda “darbecilerin kalıntıları” şeklinde nitelendirilen Hafter güçlerini takip ettiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca operasyon sırasında Hafter birliklerinden 23 kişinin esir alındığı kaydedildi.

Trablus’u ele geçirmek için 4 Nisan’da saldırı başlatan General Halife Hafter’in askeri güçleri ile Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac’ın birlikleri arasında başkent çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Libya’da UMH’ye bağlı Sağlık Bakanlığı tarafından Facebook hesabı üzerinden yapılan açıklamada, çatışmalarda, 21 kişinin öldüğü, 27 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

MİTİGA ULUSLARARASI HAVALİMANI’NDA SEFERLER YENİDEN BAŞLADI

Libya’nin başkenti Trablus’taki Mitiga Uluslararası Havalimanı’nda seferlerin yeniden başladığı bildirildi. Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı (UMH) Havalimanı İdaresi, yaptığı yazılı açıklamada, uçuşların yeniden başladığını, seferlerin ikinci bir uyarıya kadar devam edeceğini belirtti.

Öte yandan darbeci General Halife Hafter güçlerinin sözcüsü Ahmed el-Mismari, Mitiga Havalimanı’na yönelik saldırıyı doğruladı. Mismari, Bingazi kentinde düzenlediği basın toplantısında, Mitiga’nın askeri bir üs olduğunu söyleyerek, kendilerini hedef alan operasyonda kullanılan iki uçağın havalimanına yönelik saldırıda tahrip edildiğini belirtti. Sivil uçakların hedef alınmadığını iddia eden Mismari, detay vermeksizin güneyde önemli bir bölgeye kadar ilerlediklerini söyledi.

UMH 2014 yılında Trablus Havalimanı’nın kullanım dışı kalmasının ardından, Mitiga Askeri Üssü’nü uluslararası havalimanı olarak kullanmaya başlamıştı.

Hafter güçlerine ait savaş uçakları, bugün başkent Trablus’ta faaliyet gösteren tek sivil havalimanı Mitiga’ya ilk kez hava saldırısı düzenlemişti. Saldırının ardından havalimanındaki yolcuların tahliye edildiği ve seferlerin askıya alındığı açıklanmıştı.

(BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, söz konusu saldırıyı kınamış, UMH de General Halife Hafter güçlerine ait savaş uçaklarının, havalimanına düzenlediği saldırıyı “savaş suçu” ve “insanlığa karşı işlenmiş bir suç” olarak nitelendirmişti.

2288230cookie-checkLibya’da Ulusal Mutabakat birlikleri Trablus’ta ilerliyo

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.