Lice’deki eyleme jandarma müdahalesi

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 6 gündür devam eden “Kalekollara karşı nöbet” eyleminde asker ve eylemciler arasında çatışma yaşandı.

Çatışma sırasında askerler eylemcilere plastik mermi ve gaz bombalarıyla müdahele ederken, eylemciler de havai fişek ve ses bombaları kullandı.

Yaşanan çatışmaların ardından gerginlik sürerken, bölgedeki askeri hareketlilik de devam ediyor.

Olayları BBC Türkçe’ye değerlendiren bir askeri yetkili, günlerdir yolların kazılan hendekler sonucunda ulaşıma kapatıldığını, hendekleri açmak için bölgeye gittiklerini ve eylemcilerin kendilerine havai fişek ve ses bombalarıyla saldırdığını aktardı.

Askeri yetkili ayrıca, “Bölgede hiç bir karakol ve kalekol yapımı devam etmemektedir. Hepsinin inşaatı durdurulmuştur” diye konuştu.

Eylemde yer alan Liceliler ise, sabah 05.00 sularında askerlerin çadırlara gaz bombası ve plastik mermiyle müdahale ettiğini, etrafta bulunan ağaçları kestiğini söyleyerek, kalekol ve yol yapımı durdurulana dek eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Lice-Bingöl karayolunda kazılan hendekler askerler tarafından kapatılırken, hendeklerin kazıldığı bölgede yol hala trafiğe kapalı.

Yol boyunca alınan güvenlik önlemleri, askeri hareketlilik ve mahsur kalan araçlar da dikkat çekti.

Öte yandan olay yerine gelen HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve BDP Diyarbakır il Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt yaşananlara ilişkin bilgi aldı.

‘Savaş dönemine hazırlık’

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Nursel Aydoğan, yaklaşık bir haftadır Licelilerin demokratik bir direniş sürdürdüğünü söyledi ve “AKP çözüm sürecinde yeni kalekollar ve karakollar inşaa ediyor, bu çözüm sürecine terstir. Bu yeni bir savaş sürecine hazırlık demektir” dedi.

Eylemin riskli olduğuna dikkat çeken Aydoğan, “Hükümetin müdahalesi çok sert oldu. Bir haftadır burada çok ciddi çatışmalar yaşanıyor ve Lice-Bingöl karayolu trafiğe kapalı. Dolayısıyla hükümette buna karşı bir tepkisellik içerisinde ve yol kapatılmasını kabul etmiyor” diye ekledi.

Aydoğan, Hükümetin yolların daha fazla kapalı olmayacağını öne sürerek operasyon başlattığını ve bu operasyonla 3 kişinin yaralandığını, bir münibüsün gaz bombası nedeniyle yandığını söyledi ve “Bu eylemlerle çözüm ve barışa yönelik bir irade ortaya koyuluyor” dedi.

Diyarbakır Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, “Yapılan çalışmalar tamamen vatandaşlarımızın seyahat özgürlüğünü sağlamaya yöneliktir. Lice’de güvenlik güçlerinin sabah saatlerinde başladığı operasyonlar sürerken, zaman zaman olaylar yaşanıyor. Karayolları ekipleri açılan hendeklerin hepsini kapatırken, çevrelerinde sıkı güvenlik önlemleri alındı” ifadelerine yer verdi. Zübeyde Sarı / BBC Lice, Diyarbakır

1420230cookie-checkLice’deki eyleme jandarma müdahalesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.