Liderler bazı konularda ‘prensipte’ anlaştı

Gambari’nin, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’la yaptığı görüşme sona erdi.


Lefkoşa ara bölgede bulunan, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Michael Möller’in ikametgahındaki görüşme 3 saat sürdü.


Görüşmeden sonra 6 maddeden oluşan bir açıklama yapan Gambari, tarihi ve çok yapıcı bir görüşme olduğunu ifade ederek, liderlerin, bazı konularda prensipte anlaştığını bildirdi. Gambari, liderlerin, iki kesimli, iki toplumlu bir çözüme sıcak baktığını kaydetti.


Güven artırıcı önlemler konusunda çalışmaların devam edeceğini kaydeden Gambari, teknik komitelerde hangi konuların ele alınacağına iki taraftan uzmanların karar vereceğini belirtti


LİDERLER ARA ARA GÖRÜŞME TAAHHÜDÜNDE BULUNDU


BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari’nin KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’la yaptığı görüşmede, liderler ara ara buluşarak görüşme taahhüdünde bulundu.


Lefkoşa ara bölgedeki görüşmeden sonra açıklama yapan İbrahim Gambari, iki liderin mutabakata vardıkları hususları içeren yazılı bir metni okudu. Gambari’nin açıklamasına göre, liderler ara ara buluşarak görüşme taahhüdünde bulundular.


TEKNİK KOMİTELERİN ÇALIŞMALARA BAŞLAMASI İÇİN HAZIRLIKLAR AY SONUNA KADAR TAMAMLANACAK


Gambari, iki liderin, teknik komitelerin çalışmaya başlaması için gerekli hazırlıkların temmuz ayı sonuna kadar tamamlanması taahhüdünde de bulunduklarını belirtti.


Görüşmeyi tarihi ve yapıcı olarak niteleyen Gambari, iki liderin bazı önemli konularda prensip anlaşmasına vardığını kaydetti.


Buna göre, iki taraf, iki toplumlu, iki bölgesi ve siyasi eşitliğe dayalı bir çözümü olan bağlılıklarını yineledi.


Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması için görüşmelere yakın bir zamanda başlanmasının kararlaştırıldığını ifade eden İbrahim Gambari, görüşmelerle ilgili herhangi bir tarih vermedi, ancak BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın görev süresi sona ermeden soruna çözüm bulunmasını arzuladıklarını belirtti.


Teknik komitelerin temmuz sonunda çalışmalara başlamasının kararlaştırıldığını kaydeden Gambari, komitelerde hangi konuların görüşeceğininse iki tarafın uzmanlarının yapacağı görüşmelerde belirleneceğini ifade etti.


Güven artırıcı önlemlerin geliştirilerek çalışmalara devam edilmesinin kararlaştırıldığını belirten Gambari, tarafların, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünün her iki taraf için de olumsuz sonuçlar doğurduğunun bilincinde olduğunu vurguladı. Gambari, güven artırıcı önlemlerin yaşama geçirilmesi için uygun atmosfer yaratılması konusunda da iki liderin kararlı olduğunu belirtti.


İbrahim Gambari’nin açıklamasına göre, ikili görüşmelere başlamak için gerekli zemini oluşturma yönünde söz veren liderler, görüşmelerin başarılı olması için doğru atmosferi yaratacakları yönünde de taahhütte bulundu.


Kıbrıs’tan yarın sabah ayrılacak Gambari, temaslarıyla ilgili olarak BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a rapor sunacak.



 

691010cookie-checkLiderler bazı konularda ‘prensipte’ anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.