Liderler bölgeyi ve ABD’yi konuştu

Gül, daha sonra görüşmelerine ilişkin Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

İran tarafıyla görüşmelerde ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini ve hedeflerin yenilendiğini belirten Gül, iki ülke ticaret hacminin 20 milyar dolar düzeyine çıkarılması için karşılıklı olarak kolaylık gösterileceğini söyledi.

Açıklamasında uluslararası siyaset ve ilişkilerde yeni bir sürece girildiğini belirten Gül, ”Dünyada yeni siyasi bir dönem var. ABD’deki seçimden sonra böyle bir döneme girdi dünya. Daha önceki Amerikan idaresi, tek taraflı kararlar alan, gerektiğinde tek taraflı uygulayan ve düşüncelerini yeri geldiğinde empoze eden bir metot ve stil takip ediyordu” dedi.

Yeni ABD yönetiminin öncekinin tersine farklı bir yöntem izlediğini vurgulayan Gül, ”Yeni yönetim, çok taraflı olacağını, herkesi dinleyeceğini, herkesten tavsiyeler alacağını ve problemli konularda diyalog kuracaklarını açıkça ortaya koyan ve söyleyen bir yönetim. En azından şimdiye kadar ve devam ettireceklerini söylüyorlar” diye konuştu.

Gül, bir soru üzerine, İran tarafıyla dünyanın yeni siyasal atmosferini de konuştuklarını ve bu çerçevede sorunların diyalog yollarıyla çözülmesi konusunda fikirlerini paylaştığını söyledi.
Gül, İran-ABD ilişkilerinin düzeltilmesine yönelik olarak her iki tarafı da iyiniyetli gördüğünü söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretinin önemli ve kendi başına bir mesaj olduğunu belirten Abdullah Gül, ”Bu ziyaretten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

EİT 10. LİDERLER ZİRVESİ BAŞLADI

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temsil ettiği Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 10. Liderler Zirvesi İran’ın başkenti Tahran’da başladı.

Sadabat Sarayı’ndaki zirveye, EİT’ye üye Türkiye’nin yanı sıra İran, Pakistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan ve Tacikistan katılıyor.

Zirvede, EİT üyesi ülkeler arasındaki ticaret ve ekonomi başta olmak üzere diğer tüm alanlardaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ele alınacak. Görüşülecek öncelikli konular arasında EİT ülkeleri arasında serbest ticarete geçiş sürecine ilişkin gelişmeler de bulunuyor.

Küresel mali kriz ve etkileri ile EİT bünyesinde buna karşı alınacak tedbirler konusu da zirvede ele alınacak.
 

1190830cookie-checkLiderler bölgeyi ve ABD’yi konuştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.