Likya Orkidesi yok olmaktan kurtarılacak

Kaş’a bağlı Ağullu ve Çukurbağ köyleri arasındaki bölgede belirlenen 10 dönümlük koruma alanındaki çalışmalarda, türün 2014 yılı popülasyon değerlendirmeleri yapılacak. Proje kapsamında bu yıl yapılacak arazi çalışmalarına bölgedeki lise öğrencilerinin de katılması hedefleniyor.

DÜNYADA YALNIZCA KAŞ’TA YAYILIŞ GÖSTERİYOR

Türkiye’nin lokal endemik türlerinden biri olan Likya-Kaş Orkidesi, insan baskısı, kontrolsüz yumru sökümü ve bilinçsiz otlatma yüzünden yok olma tehdidi altında. Dünyada yalnızca Kaş’ta yayılış gösteren türün 3 yüz civarında bireyi kaldığı tahmin ediliyor. Bu nadir türün yok olmaktan kurtarılması ve gelecek nesillerinin koruma altına alınması amacıyla başlatılan proje üçüncü yılına girdi.

ORKİDELERİ KORUMAK İÇİN 10 DÖNÜMLÜK ALAN ÇİTLE ÇEVRİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz’in öncülüğünde 9 kişilik proje ekibiyle Akdeniz Üniversitesi ve Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nün katkılarıyla sürdürülen Likya-Kaş Orkidesi Koruma Projesi’ne TÜBİTAK da destek veriyor. Proje kapsamında türün korunması için Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nün tahsis ettiği 10 dönümlük alan çitle çevrilerek insan baskısından arındırılarak bilimsel çalışmalar için uygun bir zemin oluşturuldu.

ARAZİ DIŞINDA BULUNAN TÜRLER KORUMA ALANINA AKTARILACAK

Üçüncü yılına giren projeyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, 2014 yılı çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Proje kapsamında 1-11 Nisan tarihleri arasında türün popülasyon değerlendirmelerini yapacaklarını kaydeden Deniz, “Arazi çalışmalarında detaylı ölçümler yapılacak ve kritik olarak tehlike altındaki bu bitki türüne ait bireylerin doğal yayılış ortamında tek tek bulunarak yıldan yıla değişiminin ekolojik olarak ortaya konmaya çalışılacak. Geçtiğimiz yıl Kaş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından oluşturulan Özel Koruma Alanı’nda hali hazırda yayılış gösteren bireylerin yanına, yakın bölgede doğal yayılış gösteren ancak şahıs arazilerinde yer almaları nedeniyle yakın gelecekte ciddi tehdit altında olan bireylerden de aktarım yapacağız” diye konuştu.

ARAZİ ÇALIŞMALARINA LİSELİ GENÇLER DE KATILACAK

Likya- Kaş Orkidesi Koruma Projesi’ne Kaş Kaymakamlığı ve Kaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği de devam ettiğini dile getiren Deniz, bu yıl türle ilgili yapacakları arazi çalışmalarına, Kaş İsmet Köroğlu Anadolu Lisesi ile Kaş Kınık Çok Programlı Lisesi öğrencilerinin de katılarak çalışmaları yerinde görmelerinin sağlanacağını söyledi. Deniz, türün korunması için yereldeki eğitim çalışmalarının önemli olduğunun da altını çizdi.

Proje Ekibi

Prof. Dr. Mecit Vural

Yrd Doç. Dr. Candan Aykurt

Dr. Mehmet Ali Başaran

Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz

Orkide

Orkide

Appendix 11. Ophrys lycia 2

Appendix 9. Inflorescence of the Ophrys lycia 2

Appendix 8. Inflorescence of the Ophrys lycia 1

Appendix 7. Flower of the Ophrys lycia 2

Appendix 6. Flower of the Ophrys lycia 1

1561650cookie-checkLikya Orkidesi yok olmaktan kurtarılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.