‘Limanlar, görüşmeleri engellemez’

Rum Kesimi lideri Tasos Papadopulos ile Kıbrıs sorununu görüşen Danimarka  Başbakanı Anders Fongh Rasmussen dolaylı ancak net bir şekilde; AB’nin  bu aşamada, hava ve deniz limanlarını Rum uçak ve gemilerine 2006 yılı içinde açmasa dahi Ankara’yla müzakereleri kesmeyi hedeflemedi belirtildi…


Güney’de yayınlanan ulusal gazete Politis’te yer haber şöyle:


“Türkiye hava ve deniz limanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti uçak ve gemilerine 2006 yılı içinde açmazsa  AB, Türk müzakere başlıklarının bazılarının görüşülmesini erteleyecek.  Üye ülkelerin çoğundan destek bulan bu tutum Kıbrıs’ı ortaklarına oranla değişik bir sürece sokuyor.  Lefkoşa ;  Türk hükümetinin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmemesi durumunda; Avrupa sürecini kelimenin tam anlamıyla askıya alarak Ankara’nın bütün müzakere başlıklarını bloke edeceğini açıklamıştı.


Rasmussen, dün Başkan Tasos Papadopulos’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada Türkiye’nin Gümrük Birliği Anlaşmasını genişleten protokolü bütün üye ülkelerle tam olarak uygulaması gerektiğine katıldı. Ancak bunun hayata geçirilmesine zaman sınırı koymama konusunda oldukça dikkatliydi.  Danimarka Başbakanı ‘ürünlerin serbest dolaşımına getirilen bütün engellemelerin kaldırılmasını  ve AB üyesi bütün ülkelerin hava ve deniz limanlarına serbestçe ulaşabilmesini dikte eden  bu protokolün kayıtsız ve şartsız ‘tam uygulanmasını’ bekliyorum’ dedi.


Ancak Ankara’nın buna uymaması halinde ne gibi sonuçlarla karşılaşacağına dair sorulara muhatap olduğunda ‘kısıtlı sayıdaki başlıkların müzakereye açılmasıyla alakalı ciddi sonuçları olabilir, ki bu da  Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin topyekün ilerlemesini etkiler’ dedi.


AB içerisinde Türkiye’den; protokolü hayata geçirmesini istemeyen ülke yok. Çoğu ortak ile Kıbrıs arasındaki fark; protokolü derhal uygulamasını talep etmemeleri ve Lefkoşa’nın son zamanlarda mütemadiyen dile getirdiği üzere Ankara’nın müzakere başlıklarını topyekün bloke etmeye niyetli  olmamalarıdır.


Avrupalı bir diplomatik kaynak Politis’e; şu anda ortaklar arasında hakim olan anlayışın; doğrudan gümrük birliğiyle alakalı  başlıkların görüşülmesinin ertelenmesi olduğunu söyledi.  Rasmussen açıklamalarında tam da bunu söyledi, dönem başkanlığını yürütmekte olan Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı’nın geçen Cuma günkü tavrı da benzerdi. Bundan anlaşıldığı üzere; kapalı kalmaları konusunda AB içerisinde mutabakat bulunan başlıklar çok azdır. En iyi ihtimalle sayıları, toplam 35 olan müzakere başlığı içerisinde 5’i geçmez. ‘Dondurulmaya’ aday başlıklar da; kişilerin ve malların serbest dolaşımı, ulaşım ve rekabettir.”


FOTOĞRAF: Danimarka Başbakanı Anders Fongh Rasmussen


 

692350cookie-check‘Limanlar, görüşmeleri engellemez’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.