Liselerde İncil dersi başlıyor

“İncil, İsa ve 12 Havarî ” sözleri Georgia Eyaleti’nin lise ve ortaokullarında önümüzdeki sömestirden başlayarak sınıflara girecek. Georgia’lı Demokrat ve Cumhuriyetçi parti tarafları, her iki mecliste ve komisyonlarda, din dersinin seçmeli olması üzerinde şimdilik anlaştılar.

ABD’nin güney eyaletlerinden olan Georgia’da Senato bir muhalefet oyuna karşılık 49 senatörün onayıyla kararı uygulamaya çıkardı. Eyalet eğitim birimlerince hazırlıklar tamamlandığında, Georgia lise ve orta okullarındaki 1 milyon 500 bin öğrenciye Hıristiyanlığın kutsal kitabı İncil okutulmaya başlanacak. 6 yıldır süren yasayı geçirme maratonu böylece, Demokrat ve Cumhuriyetçilerin ittifakıyla sonuçlanmış oldu.

Georgia eğitim dairesi, İncil dersleri için ayrıca din adamlarından okullara öğretmen alınmasına gerek olmadığını saptadı. Mevcut tarih, edebiyat ve sosyalbilim hocalarının bu dersi vereceği açıklandı. Bununla birlikte, İncil’in yorumu ve ders olarak öğretilmesinde gerekirse, kiliseler birliğinden destek isteneceği bildirildi. Georgia’nın din dersi kararı, laik eğitim ilkesini Federal Anayasa gereği 50 eyalette uygulamak durumunda  olan ABD’de geniş tepkilere yol açmaya başladı.

Öte yandan karar, Amerikan kiliseleri ve din gruplarınca çoşkuyla karşılandı. İncil’i yeni kuşakların kavrayamadığını savlayanlara göre, eğitim çağında din dersleri verilmeliydi. Georgia’nın Symrna (İzmir) kenti senatörü Doug Stoner, edebiyat derslerinde okutulan Shakespeare’ın yapıtlarını örnek verip, “Eğer İncil’i bilmiyor, içeriğini kavramamışsanız  Batı edebiyatının en büyük eserlerini anlayamazsınız. Zira Shakespeare İncil’siz anlaşılmaz!” diyordu. Amerikan İnsan Hakları Birliği’nin Georgia’daki temsilcisi Maggie Garret ise, basına yaptığı açıklamada, seçmeli ders olmasına karşın İncil sınıflarına katılımın yüksek olacağını, ancak velilerin İncil’i farklı yorumlayan öğretmenlere karşı sonradan tepki gösterip çocuklarını devlet okullarına göndermekten kaçınacaklarını söyledi.

İncil’in ABD’deki Baptist, United Methodist, Katolik, Evangelist, Presbiteryan, Episcopal gibi türlü mezhep, tarikat ve cemaatlerden oluşan farklı kiliselerde, farklı yorumlandığı biliniyordu. İncil’in farklı yorumlarda yazılmış metinleri bulunduğundan, öğrencilerin dilediği İncil’i okumalarına izin verilecek, öğretmenler buna göre farklı açıklamalar yapacaklar. Bütün bunların öğrenci belleğinde ve sınıflarda karmaşaya yol açmasından çekinen eğitim uzmanları, tasarıyı gereksiz ve yersiz bulduklarını açıkladılar.

İncil’in okunmasıyla edebiyat, tarih ve sanat derslerinin gelişeceğini söyleyen yasa savunucularının bu savları, aynı dersleri alan öteki dinlere bağlı öğrencilerin durumunu belirsizlik içine soktu. ABD’de başka dinlere bağlı, yahut dinsiz ailelerin çocukları için Georgia’daki İncil sınıfı kararı bir soru işareti olarak askıda kalıyordu.

 


 

1125580cookie-checkLiselerde İncil dersi başlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.