Liselerdeki 1 aylık şiddetin faturası: 8 ölü

Son bir yılda okullarda ölümle sonuçlanan 11 olaydan  8’i sadece Şubat ayında meydana geldi. Olaylarda  34 öğrenci gözaltına  alındı ve tutuklandı.Olaylara karışan küçük yaştaki   bazı  öğrenciler de  haklarında hiçbir işlem yapılamadan ailelerine teslim edildi.


Türkiye’nin büyük kentleri ayrımı olmaksızın hemen her kentte hergün okullarda olay olduğu ihbarı üzerine polis alarm durumunda. Bursa, İzmir, Muğla, Diyarbakır, İstanbul, Trabzon, Konya, Mersin, Kütahya, Elazığ, Tekirdağ, Afyonkarahisar, Adana, Balıkesir, Manisa, Samsun’da ilköğretim ve liselerden genellikle bıçaklı olmak üzere silahlı kavgalar meydana geldi. Genellikle okul içerisinde meydana gelen olaylarda gözaltına alınan çocuklardan büyük bölümü tutuklandı.


Öte yandan erkek öğrencilerin yanısıra artık kız öğrencilerin de silahlandığı dikkat çekiyor. En çok öğrenci olaylarının meydana geldiği Adana ilinde 17 Şubat günü kız öğrenciler arasında dedikodu tartışması kanlı noktalandı. Olay, Mağfesığmaz Sıtkı Kulak İlköğretim Okulu’nda meydana geldi. 16 yaşındaki 7. sınıf öğrencisi O.K. adlı kız öğrenci ‘kendisinin sigara içtiği’ yönünde dedikodu yaptığı gerekçesiyle aynı yaştaki 7. sınıf öğrencisi kız arkadaşı Y.A.’yı kızlar tuvaletinde üzerinde taşıdığı bıçakla kolundan ve bacağından bıçakladı.


ÖLÜMLE SONUÇLANAN OLAYLAR


– İzmir’de lise son sınıf öğrencisi İbrahim Biçer, bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.
– İstanbul’da İnternette ‘chat’le başlayan ve sonra yüzyüze devam eden tartışma sonunda T.K adlı öğrenci, liseli Ahmet Akcan’ı öldürdü.
– Elazığ’da H.k adlı öğrenci, erkek arkadaşı S.E’nin tabancasından çıkan kurşunla can verdi.
– Afyonkarahisar’da Ahmet Y. kız arkadaşıyla yürüdüğü sırada 2 kişinin silahlı saldırısına uğradı ve kurtarılamadı.
– Mersin’de lisesi öğrencisi M.D., parkta otururken bir öğrencinin saldırısı sonucu karnından yaralandı. Hastaneye kaldırılan M.D., kurtarılamadı.
– Kütahya’da 18 yaşındaki M.B., ‘şakalaştığı’ okul arkadaşı Ömer Katılmış’ı (19) atardamarından bıçaklayarak öldürdü.
– Diyarbakır’da 17 yaşındaki D.Y., lise 2. sınıf öğrencisi 16 yaşındaki M.A’nın bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
-Sultanbeyli’de Aydos Anadolu Lisesi Öğrencisi 16 yaşındaki Şahin Açık, okul arkadaşı 16 yaşındaki V.K., tarafından boğazından bıçaklanarak öldürüldü


 TÜRK EĞİTİM SEN ARAŞTIRMASI


TÜRK Eğitim-Sen’in yaptırdığı ’Okullarda şiddet ve taciz’ anketi, 13-14 yaş grubu çocukların yüzde 21’inin ’mafya’ dizilerini izlediğini, yüzde 65’inin de savaş ve dövüş oyunlarını yeğlediğini ortaya çıkardı. Öğrenciler arasındaki taciz oranı da yüzde 92 olarak belirlendi. Kızlar, ’sarkıntılık’, erkekler ise kızların kendileriyle fazla “yüzgöz olması’ndan rahatsızlık duyuyor.


Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye genelinde 7 ve 8’inci sınıftan 1136 öğrenci arasında yaptırılan anket sonuçları hakkında bilgi verildi.


’Hangi tür televizyon dizilerini tercih ettikleri’ yönündeki soruyu, gençlerin yüzde 21’i ’mafya’, yüzde 19.5’i ’komedi’ dizisi olarak yanıtladı. Öğrencilerin yüzde 44.8’i “aksiyon, macera, korku, gerilim” türü filmleri izlediklerini belirtti.


Bilgisayar oyun salonları ya da internet kafelere giden öğrenciler arasında en çok oynanan oyun türü, yüzde 66.5 ile ’savaş ve dövüş oyunları’ çıktı. Futbol oyunları yüzde 12.1, araba ve motor yarışları yüzde 9.9 oranında yeğlendi.


Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, anket sonuçlarının çok çarpıcı olduğunu belirterek, gençlerin yitip gitmemesi için başta aileler, Milli Eğitim Bakanlığı, medya ve emniyet güçleri olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin seferber olması gerektiğini belirtti. Okulda şiddetin önlenmesi için Türkiye genelinde imza kampanyası başlatacaklarını, toplanan imzaları TBMM Başkanı, Milli Eğitim ve İçişleri bakanları, siyasi parti genel başkanları, medya yöneticileri ile sivil toplum örgütlerine göndereceklerini bildiren Özcan, “Gençliğin heba olmaması için herkesten destek bekliyoruz” dedi.


İSTANBULDAKİ  LİSELERDE DURUM


Itır Tarı, Kültegin Ögel ve Ceyda Yılmazçetin Eke tarafından İstanbul’daki liselerde yapılan bilimsel bir araştırmanın sonuçları ise şöyle:


İstanbul’un 15 ilçesinden rasgele seçilen 43 okulda yapılan uygulamada 3483 lise II. sınıf öğrencisine ulaşılmıştır. Bunların yüzde 45.5’ini kızlar, yüzde 54.5’i ise erkek öğrencilerden oluşmaktadır. 2004 yılı içersinde yapılan bu çalışmanın sonuçlarına göre son bir yıl içinde en az bir kez fiziksel kavgada bulunanlar grubun yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Cinsiyete göre dağılımına baktığımızda bu oranın erkeklerde yüzde 68.8, kızlarda ise yüzde 29.7 olduğu görülmüştür. Erkeklerin fiziksel bir kavgada bulunma riskinin kızlara göre 5 kat fazla olduğu saptanmıştır. Fiziksel kavga sonucunda yaralandığını belirtenlerin oranı yüzde 15.4 olduğu görülmüştür. Erkeklerde kavga sonucu yaralanma riskinin kızlara göre 3.6 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Hayatı boyunca en az bir kez bir başkasını yaralayanların oranı yüzde 26.3 olarak bulunmuştur. Erkeklerde hayatları boyunca kavga sonucu birisini yaralama riskinin kız öğrencilere göre 3.2 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Şiddet olayları sonucunda bir başkasını yaraladığını belirtenlerin yarıya yakını bunu ilk kez 13-15 yaşları arasında yaptıklarını belirtmişlerdir. 12 yaşından önce birisini yarayanların oranı ise yüzde 39 olarak saptanmıştır. Hayatı boyunca en az bir kez bıçak, çakı ya da benzeri kesici alet taşıyanların oranı yüzde 22.6 olarak bulunmuştur. Erkeklerin kesici alet taşıma riski kızlara göre 4.2 kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Bıçak, çakı gibi kesici alet taşıyanların yarıdan çoğu (yüzde 55.2) ilk kez 13-15 yaşları arasında kesici alet taşıdıklarını belirtmiştir.


Yapılan çalışmada erkeklerin kızlara oranla daha erken yaşlarda kesici alet taşımaya başladığı görülmüştür. Ateşli silah taşıyanların oranının yüzde 9.8 olduğu saptanmıştır. Erkeklerde tabanca taşıyanların oranı kızlara oranla daha fazladır ve erkeklerin tabanca taşıma riski kızlara göre 7.2 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Çalışmaya katılanların yüzde 10’u çeteye girdiklerini belirtmişlerdir. Bunların yaklaşık yüzde 3’ü çeteye kendi istekleri ile girdiklerini ve halen üye olduklarını söylemişlerdir. Çete üyesi olanların kesici alet taşıma riskinin olmayanlara göre yaklaşık 8 kat, tabanca taşıma riskinin yaklaşık 10 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Hayatı boyunca en az bir kere bir şeyler çalanların oranı yüzde 8.6 olduğu görülmüştür. Erkek ve kızlar arasında hayat boyu bir şey çalma yaygınlığı açısından bir fark görülmemiştir.


Hayatı boyunca başı polisle en az bir kere belaya girenlerin oranı yüzde 10.8 olduğu bulunmuştur. Polisle başının belaya girme sıklığı cinsiyetler arasında farklılık olduğu ve erkeklerin kızlardan daha sık başının polisle belaya girdiği bulunmuştur. Suç işleyenlerin oranının yüzde 14.8 ve cinsiyete göre bakıldığında da erkeklerin hayat boyu herhangi bir suç işleme riskinin kızlara göre 2.6 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. İlk suç işleme yaşı ağırlıklı olarak 13-15 yaş (yüzde 42.6) arasındadır. İlk suç işlediklerinde 7-9 yaşları arasında olduklarını belirtenler grubun beşte birini oluşturmaktadır. Hayatı boyunca herhangi bir suç işleme riski erkeklerde kızlara göre 2.6 kat, başı polisle belaya girme riski 4 kat, hayat boyu bir şey çalma riski yaklaşık 3 kat ve hayat boyu ıslahevinde kalma riski de yaklaşık 6.5 kat daha fazla olduğu saptanmıştır.


İLGİLİ YAZI: ALİ HAYDAR NERGİS / AÇIK GAZETE İSVEÇ – Öğretmenden mektup var…

1029220cookie-checkLiselerdeki 1 aylık şiddetin faturası: 8 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.