‘Live 8’de tek Afrikalı müzisyen var

2 Temmuz günü, Londra, Berlin, Paris, Roma ve Filadelfiya’da aynı anda yapılacak konserlere katılacak olan onlarca müzisyen arasına ancak, Paris’de sahne alacak olan Senegalli Yousou N’Dour girebildi.

Live8’de, Adil Ticareti (Fair Trade) bilince çıkarmak, bu konuda gelişmiş ülkelere baskı yapmak, en temel vurgu olması gerekirken, konseri düzenleyenlerin ağırlıkla beyaz Avrupalı ve Amerikalı müzisyenleri çağırmaları Afrika kökenli sanatçıların tepkisine yol açtı. 5 Ayrı şehirde yapıalcak olan konserlerde aralarında U2, Elton John, Madonna, Duran Duran, Cold Play, Robbie Williams, Velvet gibi Batıda tanınan müzisyenler davet edildi.

Baaba Maal,  Salif Keita, Femi Kuti, Ladysmith Black Mambazo, Khaled, Rachid Taha ya da Souad Massi gibi Afrika müzik dünyasında efsanevi yerleri olan sanatçılar konseri ancak televizyondan izleyebilecek.

20 Yıl önceki ‘Live Aid’e yardımları geçen DJ Andy Kershaw, “kendileri Afrikayı ihmal etmeyin diye kampanya yaparken sedece bir Afrikalı müzisyen çağırmaları, bir rezalet ve kendini beğenmişliktir” dedi.

Bob Geldof’un sözcüsü ise, “Bob’un bu işi örgütlemek için sadece üç haftası vardı ve adres defterinde tanıdığı kişilere telefon etti, en tanınmış rock ve pop sanatçılarının katılmalarını istiyordu” diye düzenleyicileri savundu.

Edinburg şehrinde G8 toplantısına yönelik aylardır çeşitli eylem ve etkinlik düzenleyen ‘Make Poverty History’ (Yoksulluğu Tarihe Göm) platformu sözcüsü, Bob Geldof’un planlarından daha önce haberleri olmadığını açıkladı.

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: SANATTAN… Metin Şenergüç / Bob Geldof’lu ‘Live 8’ kimin için

1107750cookie-check‘Live 8’de tek Afrikalı müzisyen var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.