Live8 konserleri başladı

İzlandalı yıldız Björk, İngiliz grup McFly ve Amerikalı rock grubu Good Charlotte, kentin Makuhari Messe stadyumunda 10 bin izleyicinin karşısında konser veriyor.

Londra Hyde Park’ta ise Madonna, U2, REM ve Coldplay’i izlemek isteyen 200 binden fazla müziksever toplandı.

Konserler, gelecek Perşembe günü İskoçya’da başlayacak Sekizler Grubu zirvesi öncesi küresel yoksullukla mücadeleye dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Organizatörler, dünya nüfusunun yüzde 80’inin, çeşitli medya kuruluşlarıyla, etkinliği takip edebileceğini söylüyor.

Ama gerçekte önem taşıyan, verilecek mesajı, sanayileşmiş ülkelerin liderlerinin alıp almayacakları. Live 8’in organizatörlerinde tutku hiçbir zaman eksik olmadı. Ancak zor bir işe soyundukları da kesin. Tıpkı 20 yıl önce, Live Aid’deki gibi…

1985’te, dönemin yıldızlarından çoğunu bir araya getiren unutulmaz Live Aid konserinin mimarı, İrlandalı rock yıldızı Bob Geldof’du. Amaç, Afrika’nın en yoksul insanları için milyonlarca dolar yardım toplamaktı. 20 yıl sonra Geldof, küresel çapta başka bir konser düzenlemek için harekete geçti. Proje sonra Londra’nın yanı sıra Paris, Berlin, Roma, Tokyo, Moskova ve Philedelphia’yı da kapsayan daha da iddialı bir etkinliğe dönüştü. Ancak Geldof, “Bu kez amaç, para toplamak değil, insanların Afrika hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları” diyor.

Bob Geldof, Afrika’ya yardımları artırmaları ve kıta ülkelerinin borçlarını silmeleri için G8 liderlerine baskı uygulamayı hedefliyor. Live 8’de, dünyanın en büyük rock ve pop yıldızlarından 100’den fazlası, sahne alacak.

AFRİKALI MÜZİSYENLER NEREDE?

Ancak Geldof’un tüm bu çabaları çerçevesinde, Live 8 projesini eleştirenler de var.

Kenyalı müzisyen Eric Viyanna, Live 8 projesinde, fazla sayıda Afrikalı sanatçıya yer verilmemesinin utanç verici olduğunu söylüyor.

Cornwall’de ekolojik bir merkezde toplanacak bir grup Afrikalı müzisyen ayrı bir konser gerçekleştirecek.

Öte yandan binlerce gösterici de konserler devam ederken bugün G8’in düzenleneceği Edinburg’a doğru yürüyüşe çıkıyor. (ajanslar+bbc)


1110030cookie-checkLive8 konserleri başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.