İlk ‘hacı’ Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı Abdullan Gül, ‘hacı’ olan ilk Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. Yoğun güvenlik önlemleri altında hac farizasını yerine getiren Gül’ün Kabe’yi tavaf yapabilmesi için özel ‘portatif köprü’ kuruldu.

Bu yıl Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in davetlisi olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’in yanı sıra Pakistan, Sudan, Moritanya liderleri kutsal topraklarda hac farizasını yerine getirdi. Konuk devlet başkanları ‘herkesin eşit olduğunu’ söyledikleri yeri onlarca polis ve askerin oluşturduğu çember içinde tavaf yaptı.

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE İZİN VERİLMEDİ

Eşi Hayrünissa Gül ile birlikte “İfrat haccı” yapan Cumhurbaşkanı Gül’ün güvenlik gerekçesiyle zemin katta tavaf yapmasına izin verilmedi. Harem’in avlusuna bitişik olan Kral’ın sarayından ortadaki çelik halkaya portatif köprü kuruldu. Gül tavafını Kabe’yi genişletme çalışmaları kapsamında sadece özürlü, hasta ve yaşlıların rahat tavaf yapabilmesi amacıyla inşa edilen ve hac bitimi sökülecek olan çelik platformda yapıp, kendisini görüntülemek isteyen gazetecileri de atlattı.

ELİNİ ÖPTÜRMEDİ

Cumhurbaşkanı Gül bayramın ikinci günü Mekke’deki Türk hacılarla da biraraya geldi. Hacılarla buluşmada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TBMM Başkanvekili Meral Akşener ile bazı milletvekilleri ve oğlu Ahmet de Cumhurbaşkanı Gül ile birlikteydi. Gül, Türk hacıların bayramını tek tek kutlarken, Meral Akşener dahil diğer kadın hacılarla tokalaşmayıp selamlaştığı görüldü. Gül elini öpmek isteyen hacılara izin vermeyerek elini öptürmedi.

İLK DUA GÖNLÜMDE KALSIN

Cumhurbaşkanı Gül, hacı olarak duygularını aktarırken haccın unutulmayacak bir an olduğunu söyledi. “Kabeyi ilk gördüğünüzde ne dua ettiniz?” sorusuna Gül, şöyle yanıt verdi: “Onların hepsi hususi kalsın, en iyisi o herhalde. Herkesin kendi gönlünde kalsın. Buralar aslında gösterişin olmadığı yerler. Onun için herkes ihramdayken birbirine eşitti. Herkesin kendi hanesinde ne varsa o öne çıkıyor. Buralarda bu tip şeyler hep özel kalsın. Eminim ki herkes kendi gönlünden geçen dileklerde, temennilerde, dualarda bulunmuştur. İnşallah diğer kardeşlerimize de vatandaşlarımıza da arzu eden herkese nasip olur.” karşılığını verdi. Bünyamin Demirkan/Star

1399100cookie-checkİlk ‘hacı’ Cumhurbaşkanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.