İlk oylamayı ‘yeni Firavun’ kazandı

Başkent Kahire başta olmak üzere 10 bölgede düzenenlen referanduma ilgi büyüktü. Oy verilen merkezlerin önünde uzun kuyruklar oluştu. 120 binden fazla asker ve 130 bin polisin görev yaptığı oylamada yer yer tartışmalar yaşandı. Yoğun kalabalık yüzünden oy verme işlemi gece geç saatlere kadar uzatıldı.

Yüksek Seçim Kurulu’na göre referandumun ilk turunda, 25 milyon 836 bin kayıtlı seçmenden 8 milyon 176 bini sandık başına gitti.

Bu rakam, 2011 Mart ayında, o dönemde iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey’in anayasal düzenlemelerle ilgili referanduma katılım oranının gerisinde kaldı. Sözkonusu halkoylamasında oran yüzde 41 olarak gerçekleşmişti. Referanduma katılım oranı, son cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde sırasıyla yüzde 50 ve 60 olarak gerçekleşen oranların da gerisinde kaldı.

‘ŞEFFAFLIK İÇİNDE YAPILDI’
Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi’nin seçim bürosundan yapılan açıklamada, resmi olmayan sonuçlara göre halk oylamasında yüzde 56,5 ‘evet’, yüzde 43,5 ‘hayır’ oyu çıktığı belirtildi.

Referandumla icra edilen demokrasinin, Mısır halkının bilinci ve iradesinin göstergesi olduğuna işaret edilen açıklamada, halkın, siyasi ve anayasal istikrarın sağlanmasına yönelik kararlılığını da ortaya koyduğu kaydedildi.

Açıklamada, referanduma gölge düşürmeye çalışan bütün girişimlere karşın halk oylamasının, yargı, basın, yerel ve uluslararası gözlemcilerin gözetiminde büyük bir şeffaflık içinde gerçekleştirildiği vurgulandı.

ULUSAL KURTULUŞ CEPHESİ’NDEN AÇIKLAMA GELMEDİ
Hürriyet ve Adalet Partisi’nin kutlama mesajına karşın liberal ve sol muhalefeti biraraya getiren, referandumda ‘hayır’ oyu kullanılması için kampanya yapan Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden henüz bir açıklama yapılmadı.

Referandum sonuçları 22 Aralık’ta yapılacak ikinci oylamadan sonra açıklanacak. Referandumda görev alacak hakimlerin protestosu nedeniyle oylamanın iki güne yayılmasına karar verilmişti.

1366750cookie-checkİlk oylamayı ‘yeni Firavun’ kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.