İlk tur oylama bugün…

Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurularının önceki gece sona ermesinin ardından yeni bir sürece giriliyor. TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00’te Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplanarak, 11. cumhurbaşkanı için ilk tur oylamayı yapacak.


Gündemine başka bir konuyu almayacak olan Genel Kurulda doğrudan gizli oylamaya geçilecek. Milletvekilleri, seçim bölgelerine göre sıraya geçecekler ve oluşturulacak kuruldan alacakları mühürlü zarflarla kabinlere girerek oylarını kullanacaklar.


GÜL VE YARBAY YARIŞACAK


Cumhurbaşkanı seçilebilmek için AK Parti Kayseri Milletvekili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay yarışacak.


Anayasanın cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102. maddesine göre, ilk turda seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oy aranacak. Bu turda hiçbir adayın bu çoğunluğa ulaşamaması durumunda ikinci tur oylama, 2 Mayıs Çarşamba günü yapılacak. Bu turda da seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 aranacak.


İkinci turda cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, üçüncü tur oylamaya geçilecek. 9 Mayıs Çarşamba günü yapılacak üçüncü turda, üye tam sayısının salt çoğunluğun (276) sağlanması gerekiyor. Bunun sağlanmaması halinde ise son tur oylama, 15 Mayıs Salı günü yapılacak. Bu turda en çok oyu alan cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.


11. cumhurbaşkanı 16 Mayısta Genel Kurul’da and içerek görevine başlayacak.

1041750cookie-checkİlk tur oylama bugün…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.