İlk tur oylama yarın…

TBMM Başkanlığına bu sürenin dolduğu dün saat 24.00’e kadar Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ile AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay dışında, anayasal niteliklere uygun başvuru yapılmadı. Türkiye Cumhuriyetinin 11. cumhurbaşkanı olabilmek için Gül ve Yarbay yarışacak.


TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. cumhurbaşkanını belirleyecek seçimin ilk tur oylaması yarın yapılacak.


Anayasanın cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102. maddesine göre, ilk turda seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oy aranacak. Bu turda hiçbir adayın bu çoğunluğa ulaşamaması durumunda ikinci tur oylama, 2 Mayıs Çarşamba günü yapılacak. Bu turda da seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 aranacak.


İkinci turda cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, üçüncü tur oylamaya geçilecek. 9 Mayıs Çarşamba günü yapılacak üçüncü turda, üye tam sayısının salt çoğunluğun (276) sağlanması gerekiyor. Bunun sağlanmaması halinde ise son tur oylama, 15 Mayıs Salı günü yapılacak. Bu turda en çok oyu alan cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.


Bu seçimle belirlenecek Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. cumhurbaşkanı, 16 Mayıs Salı günü TBMM Genel Kurulunda yemin ederek, görevine resmen başlayacak.


“367 ENDİŞEM YOK” 


Cumhurbaşkanı adayı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, siyasi parti ziyaretlerinin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 367 üyenin katılımını sağlamaya yönelik olmadığını belirterek, “Benim siyasi partilere ziyaretimin 367 ile bir ilgisi yok, böyle bir endişem de yok. Bu, demokrasinin bir gereği” dedi.


Gül, Anayasa Mahkemesi’nin 45. kuruluş yıldönümü dolayısıyla verilen resepsiyonda, gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.


Bir gazetecinin “Siyasi partilere ziyaretinizin 367 ile bir ilgisi var mı” sorusunu Gül, “Benim siyasi partilere ziyaretimin 367 ile bir ilgisi yok, böyle bir endişem de yok. Bu, demokrasinin bir gereği. Bu anlayışım eğer seçilirsem nasıl bir yapıya sahip olacağımı da ispatladı. Eğer benim aksi yönde bir düşüncem olsaydı, bu konudaki görüşünü net olarak açıklayan ana muhalefet partisine gitmezdim” şeklinde yanıtladı.


Abdullah Gül, “Çankaya Köşkü’ne kamusal alan denilerek türbanlı alınmıyordu, bu devam edecek mi?” sorusu üzerine, “Bu soruya cevap vermek istemediğini” söyledi.


 

1041690cookie-checkİlk tur oylama yarın…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.