Çığlıkara Avrupa’dan daha zengin çıktı!

ARAŞTIRMA 7 YIL SÜRDÜ

Taş ocaklarının yarattığı doğa kıyımıyla gündeme gelen Elmalı Çığlıkara’daki biyolojik çeşitliliğin birçok Avrupa ülkesinden daha zengin olduğu ortaya çıktı. Çığlıkara’daki Sedir Araştırma Ormanı’nda yedi yıl süren ve çok sayıda uzmanın katıldığı araştırmada, bölgenin biyolojik ve yaban hayatı zenginliği gözler önüne seriliyor. 2007 yılında tamamlanan ve Çevre ve Orman Bakanlığı Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü yetkilisi Dr. M. Ali Başaran’ın öncülüğünde gerçekleşen araştırma sonuçlarına göre Çığlıkara Sedir Araştırma Ormanı, 161’i endemik olmak üzere 723 bitki çeşidine ev sahipliği yapıyor. Endemik çeşitlerin birçoğunun yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğu bölgede, 19’u memeli, 17’si sürüngen ve 59’u kuş türü olmak üzere 92 canlı türü yaşamını sürdürüyor.

BİRÇOK TÜR TEHDİT ALTINDA

“Elmalı Sedir Araştırma Ormanında Aktüel Durumun Coğrafi Bilgi Sistemi Tabanlı Sayısal Haritalarla Ortaya Konulması” başlıklı çalışmaya göre, Türkiye’deki sedir ormanlarının yüzde 55’ini barındıran bölgede, Lübnan Sediri (cedrus libani), Ardıç (juniperus l.), Dağ sümbülü (muscari miller), Manisa Lalesi (anemone l.), Kediotu (cardaria desv.) Karanfil (dianthus l.), Sumak (rhus l.), Ökseotu (viscum l.) gibi 723 bitki çeşidi bulunuyor. Bölgede ayrıca Akdeniz nalburunlu yarasa, Anadolu sincabı, Ağaç yediuyuru, Kurt, Kızıl tilki, Bozayı, Ağaç ve kaya sansarı, Vaşak, Yaban keçisi, Toros kertenkelesi, Gökdoğan, Kanarya, Çekirgekuşu, Kestane kargası ve Kukumav kuşunun da aralarında olduğu 92 canlı türü tespit edilmiş. Araştırma sonuçlarına göre 2200 hektarlık alanı kapsayan bölgede yaşayan bitki ve canlı türlerinin birçoğu yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

ÇIĞLIKARA TEK BAŞINA FRANSA’DAN ZENGİN

Endemik bitkiler konusunda araştırmaları bulunan ve Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Torlak’ın verdiği bilgilere göre, İngiltere’de 17, Fransa’da 140, Polonya’da 3, Bulgaristan’da 50 endemik bitki çeşidi bulunuyor. Doğal zenginliğiyle her yıl milyonlarca turisti ağırlayan İsviçre’deki endemik bitki sayısının ise yalnızca ‘1’ olduğu bilgisini veren Torlak, bu rakamların yakında yayınlanacak olan çalışmada yer alacağını belirterek Çığlıkara’nın tek başına Fransa’dan daha fazla endemik bitkiye ev sahipliği yaptığını da sözlerine ekledi. Avlan Gölü’nün doğusunu kapsayan Sedir Araştırma Ormanı’nda yapılan araştırmaya göre bölgenin biyolojik zenginliğinin birçok AB ülkesinin toplamından daha fazla olması, gözleri bölgenin batısında yer alan ve benzer özellikleri taşıyan Çığlıkara’ya çevirdi. Yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre yaklaşık bir milyon metrekarelik ormanlık alanın mermer ve kaplama taşı çıkartmak üzere maden şirketlerine tahsis edildiği bölgeden çıkarılan taşlar, Çin ve ABD başta olmak üzere Brezilya, Venezuella ve Kanada gibi ülkelere ihraç edilirken Çinli yatırımcılar da bölgede mermer ve taş çıkartıyor.

Asyneuma limonifolium

Dianthus (karanfil)

Dünyanın en değerli sedir ormanı bugün taş ocaklarının kıskacı altında yaşam savaşı veriyor

Kestane kargası

Muscarimi (dağ sümbülü)

Potentilla-reptans

Scilla

Sedir ve ardıç ormanının ortasında tepeler yerle bir ediliyor

Tulipa (lale)

Viscum (ökseotu)

Sedum sediforme

Cardaria desv. (kedi otu)

Muscarimi (dağ sümbülü)

Rhus sumak

Çığlıkara’da taş ocakları ormanı böyle yok ediyor

1505340cookie-checkÇığlıkara Avrupa’dan daha zengin çıktı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.