“Ülke yerine marka olarak tanınabilirdik”

Dr. Yaşarata, Türkiye’deki olayların KKTC turizmini de olumsuz etkilemeye başladığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye de ki olaylar malesef bizim de Turizmimizi etkilemeye başladı. Sonuç olarak bizim uçaklar da Türkiye’ye uğrayarak ‘touch down yaparak’ geliyor. Turizm barış ve istikrar istiyor. Turizm aslında bir barış aracıdır. Kültürleri bir araya getiren bir sistemdir.”

“İNGİLTERE’DEN YÜZDE 40 DÜŞÜŞ”

Dr. Yaşarata, İngiltere’den Türkiye’ye yönelik turizmdeki düşüş oranının KKTC’de daha az olacağını belirterek şöyle devam etti:

“Temenimiz Türkiyemizdeki bu güvensizlik ortamı bir an önce ortadan kalkar ve yine Türkiye turizmi harekete geçer. Ama malesef İngiltere piyasasında yüzde 40’a varan düşüşten bahsediliyor. Kuzey Kıbrıs’ta de böyle bir keskin düşüşün olmayacağına inanıyorum.”

“Bizim turizmimiz KKTC’nin Ocak ayında yapmış olduğu reklamlar ile yükselişe geçmişti. Reklamlar biter bitmez, Şubat ve Mart ayı düşüşe geçmeye başladı” Dr. Yaşarata, “KKTC Turizm Bakanlığı Mart ayı sonuna kadar reklamların tekrar İngilterede başlayacağını açıkladı. Bu bizim turizme olumlu etki yaratacağına inanıyorum.” diye konuştu.

“GÜVENSİZLİĞİN KAYBOLACAĞINA İNANIYORUM”

Dr. Yaşarata, önümüzdeki sezon için iyimser konuşarak, “Cyprus Premier ve Cyprus Paradise’ın Kuzey Kıbrıs’a götürdüğü turist sayısının artacağını düşünüyorum. Nedeni ise güvensizlik ortamının hızlı kaybolacağını umuyorum”

“İngiltere’den yılda 1.3 milyon turistin yurtdışına gittiğini belirten Dr. Yaşarata, “Kuzey Kıbrıs’a giden turist sayısı 25 bin dolayında ve bu gülünç kalıyor” dedi.

“NE KADAR REKLAM, O KADAR TURİST”

Dr. Yaşarata Kuzey Kıbrıs’a yıllara göre giden İngiliz turist sayısına ilişkin şu rakamları verdi:

“KKTC Turizm Bakanlığı’nın reklamlar yaptığı 2005’de İngiltere’den adamızı ziyaret edip otellerde konaklayan tatilciler 90 bin iken, 10 yıl içerisinde hiç yapılmayan reklamlar nedeniyle bu sayı 25 bine geriledi… KKTC malesef yıllardır siyasi tanınmışlık istemekle imkansızı başarmaya çalıştı. Halbuki, yıllardır siyaseten tanınmak yerine turizmde tanınmak isteseydi ve bu amaçla harcama yapsaydı bugün ‘KKTC’ isim olarak da tanınmış olacaktı. Turizmdeki gelişmeler ile elde edilecek ekonomik büyüme 54 sektörde gelişme sağlayacaktı. Ülke olarak tanınmaktansa, Marka olarak tanınabilirdik.”

“Bugün pek çok marka dünyanın her yerinde tanınıyor ve yaşatılıyor” diyen Yaşarata şunları söyledi:

“THY bugün yıllık KKTC ve Güney Kıbrıs tarafından daha fazla bir ciro yu yapıyor. Coco Cola nın Marka değeri 80 milyar dolar, Facebook un değeri 110 milyar dollar, Microsoft 410 Milyar dollar, Apple 500 Milyar değerinde, THY’nin yıllık cirosu 10 milyar dolar.

Dr. Yaşarata, “Bu yıl fiyatlar da bir değişiklik olmayacak diye düşünüyorum. Uçak fiyatları düşme eğilimine gidiyor. Oteller de talepte düşme eğiliminden endişelenerek fiyat düşüyorlar” diye devam etti.

738260cookie-check“Ülke yerine marka olarak tanınabilirdik”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.