İlkokullara Türkçe dersi eğitimcileri böldü

Bir grup, amacın Türk okullarını devreden çıkararak, gelişimlerinin kapatılacağını öne sürerken diğer grup da temkinli yaklaştı.


İngiltere’de 2006 yılından itibaren Tükçe’nin de diğer yabancı diller gibi devlet okullarında okutulacak olması, Türk eğitimcileri ikiye böldü. Okullardan Sorumlu Eğitim Bakanı Stephen Twigg’in açıklamasına göre, 7-11 yaşları arasında bulunan Türk öğrencilere seçmeli olarak Türkçe ve diğer etnik grupların dilleri de istenirse seçmeli olarak okutulacak. Beş yıl içinde bütçesi yaklaşık 115 milyon sterlin olarak planlanan projenin 60 milyonu, 18 bin öğretmenin eğitimine harcanacak. Ayrıca altı bin dil uzmanı ve dokuz bin de okul asistanı işe alınacak.


Öte yandan, Türk öğrencilerin kendi dillerini ve kültürlerini öğrenmeleri için yaklaşık 20 yıldan beri devam eden hafta sonu okullarında, 3 bin 500 öğrenci eğitim görüyor. Türkçe’nin yanı sıra İngilizce ve Matematik başta olmak üzere çeşitli kültür dersleri de gören Türk öğrenciler, özellikle son yıllarda büyük başarılar kaydettikleri en yetkili ağızlardan açıklanıyor.


İlk ve ortaokul çağında Londra’da yaklaşık 60 bin Türkiyeli ve Kuzey Kıbrıslı öğrencinin bulunduğunu belirten Türk eğitimciler, hafta sonu okullarına devam edenlerin başarı oranlarının çok yüksek olduğunda birleşiyorlar.


Ancak Okullardan Sorumlu Bakan Twigg’in geçen hafta yaptığı açıklamaya Türk eğitimcilerden farklı tepkiler geldi. Bir grup, amacın Türk okullarını devreden çıkararak gelişimlerinin kapatılacağını öne sürerken diğer grup, önyargılı olmak için erken olduğunu söylüyor.


EĞİTİMCİLER NE DİYOR?


Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu ve Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Akmen Ali Sıtkı: “Biz bu girişimleri ciddiye almıyoruz. Umarım aileler, bu bir saatlik derslere kanarak nasılsa çocuklar Türkçe öğreniyor diye hafta sonu okullarından çocuklarını çekmezler. Eğer öğrencilerimize yararlı olmak istiyorlarsa, doğru düzgün İngilizce öğretsinler. Türkçe’nin yanında İngilizce’yi de yine biz hafta sonu okullarında destekliyoruz. Yıllardır deneyimle sağlam bir alt yapı hazırladık, İngiliz okullarının alt yapısı yoktur. Hangi öğretmenlerle ders verecekler? Türk hafta sonu okullarının başarısını kendilerine kanalize etmeye çalışıyorlar. Çocukların Almanca, İspanyolca ya da başka dilleri öğrenecekleri saatlerde, yarım yamalak Türkçe dersler verecekler. Biz 7-8 seviyede, ayrı sınıflarda Türkçe dersler veriyoruz. Ya da bir sınıfta 2-3 öğrenci varsa nasıl ders verecekler? Harcayacakları paranın onda birini bizim hafta sonu okullarına verseler, çok büyük atılımlar gerçekleştiririz. Biz ayrıca bu okullarda sadece Türkçe dersleri de vermiyoruz. Her türlü zorluğa rağmen başarılı işlere imza atıyoruz. Korkarım ki, bu yeni uygulama ile Türk hafta sonu okulları güç kaybedecek”.


Hornsey Atatürk Okulu Sekreteri ve Konsorsiyum Muhassibi Abdullay Halisdemir: “Eğitim devletin işidir. Bizler eğitim gönüllüleri olarak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan gelen öğretmenlerle hafta sonu okullarında eğitim vermeye çalışıyoruz. Ben devlet eliyle dersler verilmesini olumlu buluyorum, ancak kültürel yönü eksik kalacaktır. Daha önce ortaokul düzeyinde devlet aracılığı ile verilen Türkçe dersleri, hafta sonu okullarını etkiledi. İlkokul düzeyindeki bu çalışmada mutlaka etkileyecektir. Türk okulları bana göre misyonunu tamamladı. İngiltere ve Türk devletleri de bu konuda hem fikir olduğuna göre bu iş olacak demektir”.


Konsorsiyum Sözcüsü ve Eğitimci Ertanch Hidayettin: “Bence olumlu bir gelişme. Türk Dili ve Kültür okullarını etkileyecek mi diye bir korku var. Bence bu uygulama ile Türkçe’nin prestiji artacak. Devlet okullarındaki bir saatlik ders bizleri etkilemez. Hem devlet okulları hem de bizim hafta sonu okullarımız birlikte eğitim faaliyetlerini sürdürebilirler. Hafta sonu okullarının etkilenmesi yönünde gelişmeler olursa tepki göstermeliyiz. Sorun olup olmaması biraz da yerel eğitim otoritelerine bağlı”.


Enfield Türk Okulu Başkanı Süleyman Soydağ: “Bu uygulama, hafta sonu okullarını dışarıda bırakarak by-pass etmeye yöneliktir. Bizim verdiğimiz eğitimi vermeleri imkansız. Hem dili, hem kültürü hem de milli günleri öğretiyoruz. Hafta sonları dört saat ve hafta içi verdiğimiz eğitimi, sadece bir saat içinde veremezler. Türk halkını susturmak için sembolik olarak verecekler ve yetersiz kalacaklar”.


Semra Eren Nijhar, Araştırmacı- Sosyoloğ: Stephen Twigg ile iki yıl önce yaptığımız bir görüşmede Avrupa’nın diğer ülkelerinde oldugu gibi 7 -11 yaş grubu arsndaki çocuklara ikinci bir dil eğitimi vermek için yoğun çalıştıklarını dile getirmişti. Bu projenin bu yıl hayata geçmesini olumlu değerlendiriyorum. Maalesef İngiltere ikinci dil eğitimi (Fransızca, Almanca, İspanyolca) konusunda diğer Avrupa ülkelerinden daha gerilerde.
Türkçe’nin de diğer Avrupa dilleri gibi ilkokullarda ders olarak verilmesi, hem anadili Türkçe olan çocuklar için  anadili eğitiminin önemini  bir kez daha vurgulayacak, hem de haftasonu Türk okullarının çalışmalarını destekleyecektir. Aynı zamanda Türkçe diğer yabancı diller gibi ilkokullarda öğretilmiş olacaktır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hükümetin eğitim politikası çerçevesinde  Türkçe konuşan çocukların  genel olarak İngiliz eğitim sistemi içindeki konumunu ve sorunlarını gözardı etmemesini sağlamaktır.

779610cookie-checkİlkokullara Türkçe dersi eğitimcileri böldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.