Ölüm Kampı’na indirimli bilet…

Krakow şehrindeki bir otobüs firması, yüzbinlerce Polonyalı, Yahudi ve Çingene’nin Naziler tarafından katledildiği Auschwitz Ölüm Kampına indirimli gidiş-dönüş bileti kampanyası başlattı. Firmanın yeni kampanyanın  tanıtımıyla ilgili reklamları toplu taşıma araşlarında ve şehir merkezindeki reklam panolarında gören  Polonyali Yahudiler, öfkelerini gizleyemediler.

Yeni kampanyaya ilk tepki Polonya Yahudileri Organizasyonu’dan geldi. Organizasyon, ibret alınacak bir mekanın turistik bir yer gibi pazarlanmasının doğru olmadığını öne sürerek, kampanyayı  “tam bir rezalet “ olarak değerlendirdi. Organizasyon yetkilileri, kampanyanın derhal sona ermesi gerektigini söyleyerek tepkilerini dile getirdi.

AUSHCHWİTZ KAMPI
2’nci Dünya Savaşı’nın başladığı 1940’da Naziler, Polonya Krakow’u kendilerine mezkez edindikten sonra kentin 70 km. batısında bulunan Oswiecim kasabasının adını değiştirerek bugünkü adı  Auschwitz’e çevirdiler.

Naziler burada kurduklari dev kampları Auschwitz I,Auschwitz 2 (Birkenau) ve Auschwitz 3 (Monowitz) diye üçe böldüler. Bu kamplarla yetinmeyen faşistler 40 kamp daha kurdular.

Naziler 1942 de bu kamplarda Polonyalı, Macar ve Cekler ile Musevi, çingene, eşcinsel ve komünistleri erker, kadın, yaşlı, çocuk demeden öldürdüler. Canlı canlı gaz fırınlarına attılar. Tırnaklarını söküp kulaklarına paslı çivi soktular…

Resmi kayıtlara göre; 1 milyon yüz bin musevi, 140 bin Polonyalı, 20 bin çingene ve 10 bin Sovyet esiri öldürüldü…

Kızıl Ordu kampların olduğu bölgeyi ele geçirmeden önce Nazi subayları ölüm fırınlarını dinamitle yok etmeye çalıştılar, kampları yıktılar…

Nazi Kampları insanlığa ibret olması amacıyla 2 Temmuz 1947’den sonra devlet müzesi oldu. 1979’da UNESCO’nun “Dünya Kalıtlari” listesinde yer aldı. Auschwitz Kampı’nın içinde halen gaz odalarını, krematoryumları, fırınları orjinal halleriyle görmek mümkün.

1121290cookie-checkÖlüm Kampı’na indirimli bilet…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.