Ölüm kampında faşizm lanetlenecek

27 Ocak’ta Auschwitz-Birkenau (Olum Kampi)’da düzenlenecek, “Auschwitz-Birkenau’nun 60’ncı Kurtulus Yıldönümü” anma törenine katılacak ülke liderleri arasında, Almanya Cumhurbaskanı Horst Kohler ve Ukrayna Başbakan Adayı (Muhalefet Lideri) Wiktor Yuhchenko da bulunuyor. Yushcenko’nun babası Andriy Yushenko da “Ölüm Kampı’ndaki esirler arasında bulunuyordu.

Polonya Cumhurbaskani Aleksander Keasniewski’nin yapacağı açılış konuşmasının ardından, Rusya Federasyonu Baskanı Wladimir Putin ve İsrail Cumhurbaşkanı Moshe Katsav da birer konuşma yapacak.

Anma törenine katılacak diğer ülke liderleri ve temsilcileri arasında bulunanlar şöyle:

” Arnavutluk Başbakanı Fatos Nano, Ermenistan Başbakanı Andrani Margaryan,A vusturalya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Azerbaycan Meclis Baskan’ı Murtuz Asasgarov, Belcika Kralı Albert II ve Başbakan Guy Verhofstand, Bulgaristan Basbakanı Georgi Parvanon, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı sözcüsü Borislav Pavanov, Hırvatistan Cumhurbaskanı Stjepan Mesic ve Başbakan Ivo Sanader, Kıbrıs Cumhuriyeti Başbakanı Tassos Papadopoulos, Çek Cumhuriyeti-Basbakanı Vaclav Klaus, Estonya Basbakanı Arnold Ruutel, Danimarka Prens Joachim, Finlandiya Parlamento Sozcusu Paavo Lipponen, FransaCumhurbaşkanı Jacques Chirac, İspanya Parlamento Yüksek Sözcüsü Javier Rojo, Yunanistan Cumhurbaskanı Kostis Stephanopoulos, İrlanda Cumhurbaşkanı Marcy McAlesse, İsrail Cumhurbaşkanı Moshe Katsav, Lituanya Basbakanı Algirdas Brazauskas, Lüksemburg Duk Henri, Letonya Cumhurbaşkanı Vaire Vike-Freiberga, Hollanda Kralicesi Beatrix, Almanya Cumhurbaskanı Horst Kohler, Norveç Basbakanı Kjell Magne Bondevik ve Prens Haakon, Portekiz Başbakanı Pedro Santana Lopes, Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, Rusya Federasyonu Başkan’ı Wladimir Putin, Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Sırbistan Cumhurbaşkanı Svetozar Marovic, Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparapovic, Slovenia Cumhurbaşkanı Jenez Drnovsek, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, İsveç Prensesi Victoria ve Parlamento Sözcüsü Bjorn Von Sydow,Isvicre Cumhurbaskani Samuel Schmid,Ukrayna Muhalefet Lideri Wiktor Juszczenko, AB Komisyonu Baskanı Manuel Barrosa, Avrupa Parlamentosu Baskanı Josep Borrel Fontelles, Vatikan Kardinali Jean-Marie Lustiger, Macaristan Cumhurbaşkanı Ferenc Mad, Birlesik Krallık Prensi Edward, Earl Of Wessex ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi yer alıyor.

 POLİS ALARMDA

Yaklaşık 2 bin yabancı konuğun da katılması beklenen Auschwitz’deki anma töreninde, 3 bine yakın polisin de görev yapması bekleniyor. Binlerce mumun yakıacağı anma töreni, Avrupa Yahudi Meclisi, Polonya Kültür Bakanlığı ve bazı sivil toplum örgütlerinin, Auschwitz Devlet Müzesi’nde düzenleyecegi tiyatro etkinlikleri ve müzik eşliginde son bulacak.

 AUSHCHWİTZ KAMPI

2’nci Dünya Savaşı’nın başladığı 1940’da Naziler, Polonya Krakow’u kendilerine mezkez edindikten sonra kentin 70 km. batısında bulunan Oswiecim kasabasının adını değiştirerek bugünkü adı  Auschwitz’e çevirdiler.

Naziler burada kurduklari dev kampları Auschwitz I,Auschwitz 2 (Birkenau) ve Auschwitz 3 (Monowitz) diye üçe böldüler. Bu kamplarla yetinmeyen faşistler 40 kamp daha kurdular. Naziler 1942 de bu kamplarda Polonyalı, Macar ve Cekler ile Musevi, çingene, eşcinsel ve komünistleri erker, kadın, yaşlı, çocuk demeden öldürdüler. Canlı canlı gaz fırınlarına attılar. Tırnaklarını söküp kulaklarına paslı çivi soktular…

Resmi kayıtlara göre; 1 milyon yüz bin musevi, 140 bin Polonyalı, 20 bin çingene ve 10 bin Sovyet esiri öldürüldü…

Kızıl Ordu kampların olduğu bölgeyi ele geçirmeden önce Nazi subayları ölüm fırınlarını dinamitle yok etmeye çalıştılar, kampları yıktılar…

Nazi Kampları insanlığa ibret olması amacıyla 2 Temmuz 1947’den sonra devlet müzesi oldu. 1979’da UNESCO’nun “Dünya Kalıtlari” listesinde yer aldı. Auschwitz Kampı’nın içinde halen gaz odalarını, krematoryumları, fırınları orjinal halleriyle görmek mümkün.

1097700cookie-checkÖlüm kampında faşizm lanetlenecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.