Lâmbada yanan elektriği bile sahte ilan ettiler

Rum gazeteleri; KKTC’den ve Rum tarafından yetkililer arasında son üç gündür yapılan görüşme maratonunun ardından KKTC’den, “Güney’deki elektrik sisteminin kapasitesini yüzde 15 oranında artıracak 100 megavat elektrik enerjisi verilmesine saat 12.00 itibarıyla başlandığını” duyurdu.

Fileleftheros Gazetesi, haberi; “SOPAZ Üzerinden İşgal Bölgelerinden 100 Megavat… Dikelya – Moni Üniteleri Sınırlarına Dayandı… Ödemeler Türk Kooperatif Tasarruf Sandığı Üzerinden” başlığıyla okurlarına aktardı.

Gazete, Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) Başkanı Manthos Mavrommatis ve geçmişte Güney’den KKTC’ye elektrik enerjisi verilmesi konusunu yöneten Rum Elektrik İdaresi (AİK) üst düzey yetkililerinin önceki gün sabahın erken saatlerinde KKTC’ye gelerek son görüşmeyi yaptığı ve saat 09.30’da da anlaşmanın imzalandığını yazdı.

RUM HUKUK DAİRESİ ONAY VERDİ

Perşembe günü akşam saatlerine kadar süren uzun görüşmelerden sonra Rum yönetiminin, meselenin hukuki yönlerini Rum Hukuk Dairesi’nin işbirliğinde, Yeşil Hat Tüzüğü bağlamında inceledikten sonra rıza gösterdiği ve bunun üzerine Mavrommatis başkanlığındaki KEVE ve AİK heyetinin önceki gün sabah KKTC’ye gelerek anlaşmaya imza attığı kaydedilen haberde şunlara da yer verildi:
“Anlaşma sağlanmasının hemen ardından işgal bölgelerindeki sözde Elektrik ‘İdaresi’ teknik ekibi SOPAZ bölgesindeki ara bölge karşısındaki bağlantı noktasına giderek işgal bölgesinin elektrik şebekesini, bölgedeki trafo merkezi aracılığıyla özgür bölgelerin şebekesine bağlama prosedürüne başladı.

‘CUMHURİYET’ VE ‘İŞGAL BÖLGELERİ!’

Teyit edilmiş bilgilere göre Cumhuriyet, işgal bölgelerinden alabileceği en büyük miktar elektrik enerjisi satın alacak. Bunun, talebin yoğun olduğu sabah 10.00’dan akşam üzerine kadarki saatlerde 90 – 100 megavat olacağı ve geriye kalan saatlerde de 120 – 150 megavata kadar çıkabileceği hesaplanıyor.
Ödeme, Kıbrıs Kooperatif Merkez Bankası’na ait olan Türk Kooperatif Sandığı üzerinden yapılacak, yani işgal bölgelerindeki elektrik santrali ciddi hasar gördüğü dönemde özgür bölgelerden aldıkları elektrik enerjisinin ödemesini yaptıkları yolun aynısı izlenecek. Uzlaşılan ‘tarife’, beklenenin çok üzerinde olsa da mantıklı bulundu çünkü Vasiliko’daki santralin durumundan dolayı Dikelya ve Moni’deki santrallerin verimlerinin düşük olduğu da hesap edildiğinde AİK’in dizel ile ürettiği elektrik maliyetinin çok altındadır.

YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ KAPSAMINDA

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun önceki gün, anlaşmaya imza atılmasından kısa süre sonra yaptığı yazılı açıklamaya göre, Manthos Mavrommatis’in Kıbrıs Türk elektrik şirketi ile yaptığı; AİK şebekesine elektrik anlaşması Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin, Başsavcı’dan hukuki görüş aldıktan sonra verdiği onayla imzalandı. Hükümet sözcüsü, elektrik dolaşımının Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında olduğunu da söyledi.”

Gazete, yapılan anlaşmanın süresinin Ağustos ayına kadar olduğunu ve iki tarafın, anlaşmanın sona eriş tarihinden önce yeniden müzakere etme konusunda uzlaştığını belirterek, KKTC’den verilen enerjinin, bu günlerde Güney’de yaşanan enerji krizi nedeniyle çok zor zamanlar geçiren AİK için yaşam nefesi demek olduğunu kaydetti.

‘Milli ve devletsel intihar hareketi’

Habere göre EURO.KO tarafından yapılan açıklamada, KKTC’den elektrik enerjisi alınmasının, “en azından öfkelendirici ve milli sorumsuzluk olduğu” belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Sebep olduğu trajediden hala başı dönmekte olan hükümet, özel sektörün arkasına saklanıyor, halk adına işgal rejimiyle müzakere etmelerine ve işgal bölgelerinden elektrik enerjisi tedarik etmelerine müsaade ediyor”.

ELEKTRİK DE SAHTEYMİŞ

Simerini; “Sahte Akıma Gerçek Işığı” başlıklı haberinde, KKTC’nin Rum tarafına vereceği elektrik enerjisinin, 08.00 – 16.00 saatleri arasında 70 megavat olacağını, KKTC’deki tüketimin azalacağı diğer saatlerde ise daha da artacağını yazdı.
Gazete, verilecek akımın Güney Kıbrıs’ın ihtiyacının ancak yüzde 10’unu karşılayacağına işaret ederek, bunun; elektrik faturalarını ne kadar yükselteceğinin resmi ağızlarca söylenmemesine rağmen Rum Enerji Düzenleme Kurulu’ndan (RAEK) “bilgi sahibi bir kaynağa” dayanarak, beklenen artışın yüzde 15 – 20 civarında olduğunu yazdı.

MALİ TALEPLER VE ŞARTLAR ÖĞRENİLEMEDİ

KKTC’nin, Güney’e elektrik sağlamak için ortaya koyduğu mali taleplerin ve diğer şartların ise şu ana kadar öğrenilemediğine işaret eden gazete, anlaşmaya imza atıldığı sıralarda “Kıbrıslı Türklerin manipülasyon haberleri yaydığını” iddia ederek, Kıbrıs Postası isimli elektronik gazetenin web sayfasında anlaşmanın iptal olduğu haberi yayınlandığını yazdı.

Gazete, EURO.KO’nun tepki açıklamasını ise okurlarına “İntihar Hareketi” başlığıyla aktardı.
Haravgi de haberi; “İşgal Bölgelerinden Elektrik Akımı… Yeşil Hat Tüzüğü Tahtında Anlaşmaya Varıldı” başlığıyla yansıttı. (StarKıbrıs)

1300130cookie-checkLâmbada yanan elektriği bile sahte ilan ettiler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.