“Ölmeyen mahkumu yine asmayın”

Uyuşturucu kaçakçılığı suçundan idam cezasına çarptırılan Ali Riza M.’nin cezası, ülkenin kuzeydoğusundaki Bojnord’da bulunan bir hapishanede geçen hafta infaz edilmiş, ancak daha sonra morga kaldırıldığında, idam mahkûmunun hala yaşadığı anlaşılmıştı.

Tekrar idam edilmeden önce sağlık durumunun düzelmesi gereken mahkûm halen tedavi görüyor.

Bir İranlı yetkili, “Mahkûm idam cezası aldı ve iyileşir iyileşmez, ceza tekrar infaz edilecek” dedi.

İnsan hakları grupları İran’ın, Çin’den sonra dünyada en çok idam cezası infaz eden ülke olduğuna inanıyor.

Bu arada, İran medyasında yer alan haberlere göre, ülkenin batısındaki İlam bölgesinde geçen Pazartesi günü bir mahkûmun idamı sırasında, mahkûmun yakınları, infazı durdurmak için el bombası attı.

Olayda 30 kişi yaralanırken, patlamaya karşın idam cezası infaz edildi.

12 dakika asılı kaldı37 yaşındaki Ali Rıza M. 12 dakika boyunca asılı kaldı ve infaza eşlik eden doktor öldüğüne karar verdi.

Ancak yakınları hapishane morgundan mahkûmun cenazesini almaya gittiklerinde, Ali Rıza M.’nin hala nefes aldığını fark etti.

Mahkumun bir yakını İran resmi medyasına yaptığı açıklamada ‘”Hala yaşadığını gördük ve iki kızı çok mutlu oldu’ dedi.

Daha sonra bir hastaneye kaldırılan Ali Rıza M.’nin başında silahlı askerler nöbet tutuyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther, yayımladığı basın açıklamasında, “Tüm bu dehşeti bir kez yaşamış birinin, ikinci kez asılması korkunç. Bu durum ölüm cezasının insafsızlığını ve insanlık dışı olduğu gerçeğini bir kez daha gösteriyor.” dedi.

Luther, “Ali Rıza M.’nin bir kez daha idam edilmemesi ve bu tür cezaların infazlarının hepsinin durdurulması” çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, İran’da bu yıl çoğu uyuşturucu kaçakçılığı suçundan mahkum edilen en az 508 kişinin idam edilmiş olabileceğini belirtiyor. (BBC)

1399120cookie-check“Ölmeyen mahkumu yine asmayın”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.