Logolarında neden ay yıldız var

McAleese, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İrlanda’nın Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini hep desteklediğini söyledi.

Konuk cumhurbaşkanı, kendisinin kısa süre Türkiye’de bulunacağını ancak her yıl 120 bin İrlanda vatandaşının turist olarak Türkiye’ye geldiğini hatırlatarak, bu turistlerin mülk de satın alarak bağlarını güçlendirdiğini kaydetti.

Ankara’nın nüfusunun bütün İrlanda’nın nüfusuna denk olduğuna dikkati çeken McAleese, şunları söyledi:

“Avrupa’nın iki ucunda bulunun ülkeler olarak coğrafi anlamda aramızda mesafeler olabilir ama buna rağmen aramızda kökleri geçmişe dayanan ve güçlü bir bağ da var. Bir milyon İrlandalının hayatını kaybettiği Büyük Açlık döneminde (1847) Türk halkının bize nasıl yardım ettiğini çok iyi hatırlıyoruz. Dönemin Osmanlı padişahı içi gıda dolu üç gemisini Drogheda’daki kuzey limanlarımıza ulaştırmıştı. İrlanda halkı bu eşine az rastlanır bonkörlük girişimini asla unutmadı ve bunun sonucunda sizin bayrağınızdaki semboller, bu güzel yıldız ve hilali bölgenin sembolü haline getirdiler. Hatta futbol takımının formalarının üzerinde de bu güzel Türk sembollerini görüyoruz. Önümüzdeki Cumartesi günü eğer Drogheda’yı ziyaret edecek olursanız Türk milli takımının sahada futbol oynadığını düşünebilirsiniz.”

Bunların İrlanda’nın Türkleri nasıl hatırladığı ve nasıl önemli bir dost olduğunu gösteren küçük işaretler olduğunu söyleyen konuk cumhurbaşkanı, iki ülke arasında modern dönemlerde de ilişkilerin hep dostane ve güçlü olduğunu, İrlanda’nın Türkiye’nin AB’ye katılımını her zaman desteklediğini kaydetti.

727050cookie-checkLogolarında neden ay yıldız var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.