Londra Cemevi’nin yeni mekanı Avrupa’nın en büyüğü

HABER FARUK ESKİOĞLU / FOTOĞRAFLAR: HALİL YETKİNLİOĞLU – İngiltere Alevi Kültür Merkezi-Cemevi’nin (İAKM-Cemevi) yeni binası dünyanın dört bir yanından gelen konukların da katılımıyla pazar günü 12’de resmen açıldı.

İAKM-Cemevi’nin “19 Clarenden Road Hornsey N8 0DD” adresindeki yeni mekanının açılışına 2 bine yakın katılımcı yer aldı. Açılışın kalabalık olması izdiham ve sokakta trafik tıkanıklığına yol açarken pek çok katılımcının aracına park yeri bulamadığı için geri dönmek zorunda kaldığı gözlendi.

Türkiye’den CHP ve HDP milletvekilleri, İngiltere parlamentosu milletvekileri, Avrupa Alevi Birliği Federasyonu temsilcileri, Avrupa ve Balkanlar’daki Alevi inanç önderi dedeler, Alevi Sekreteryası Başkanı John Ryan, İşçi Partisi milletvekilleri Kate Osamor ve Catherine West, göçmen ve köy dernekleri ile STK temsilcileri ve medya çalışanları açılışa katıldı.

Daha önce Hackney bölgesinde bulunan Cemevi’nin yeni binası Haringey Belediye sınırları içinde açılması nedeniyle, Haringey Belediye Başkanı ve belediye meclis üyeleri de katılarak destek verdi.

Açılışta bir konuşma yapan HDP milletvekili Müslün Doğan, diğer inanç ve halklarla bir arada yaşamak istediklerini ve aksini savunanlara karşı tüm demokrasi güçleri olarak bir araya gelmek zorunda olduklarını söyledi. Türkiye’de alevilerin inançlarını istediği gibi yaşayamadıklarını ve Avrupa’da bunun daha çok olanaklı olduğunu söyleyen Doğan, “Eninde sonunda kendi coğrafyamızda da yaşayacağız” dedi.

İLK ETKİNLİK: CEM

İAKM-Cemevi’nin yeni mekanda yapılan kısa konuşmalardan sonra girişte dedeler gülbank okudu. Britanya Alevi Federasyon yetkilileri, çocuk ve kadınlar birlikte kurdela kesti. Daha sonra katılımcılar yeni mekanı gezdiler.

Aynı günün akşamı 18’de de ilk etkinlik olarak Türkiye ve Avrupa’dan gelen dedelerle birlikte cem bağlandı ve geleneklere uygun olarak katılımcılara lokma dağıtıldı.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

İAKM-Cemevi tarafından 13 yıl önce alınan binanın inşaatı uzunca bir süredir devam ediyordu. Mimarlığını Murat Aydemir’in üslendiği inşaat, toplumda işadamlarının maddi destekleriyle de son 2 yıldır hız kazanmıştı.

İAKM-Cemevi binası 2 bin 400 metrekare üzerine kurulu. Binada derslikler, yönetici ofisleri, kütüphane, Cem salonu, Kırk yemegi için 600 kisilik salon, dede dairesi, toplantı salonu, morg, restoran ve özel araç parkı bulunuyor. İAKM-Cemevi binası oturum alanı ve tam donanımlı kompleks olmasından dolayı da Avrupa’daki en büyük Alevi dergahı özelliğine sahip olduğu açıklandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2152630cookie-checkLondra Cemevi’nin yeni mekanı Avrupa’nın en büyüğü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.