Londra Gatwick Havalimanı’nda uçuşlar yeniden askıya alındı

Noel ve yılbaşı tatili nedeniyle yılın en yoğun döneminde yaşanan krizden 765 uçuşun ve yaklaşık 120 bin yolcunun etkilendiği tahmin ediliyor.

BBC’nin polisten aldığı bilgiye göre İHA operatörlerinin kimlikleri tespit edildi, ancak şüpheliler yakalanamadı.

Soruşturma havaalanı çevresindeki adreslere yoğunlaştı. Polis krizin arkasında çevreci aktivistlerin olabileceğini bildirmişti.

Gatwick Havalimanı Müdürü Chris Woodroofe sabah yaptığı açıklamada, polisin İHA operatörünü hâlâ bulamadığını ancak ordu ve hükümetin aldığı “yatıştırıcı önlemlerin” havalimanını yeniden açmak için güven verdiğini belirtmişti. Ancak Woodroofe İHA’ların yeniden görülmesi halinde ne önlemler alacaklarına dair bilgi vermedi.

Easyjet sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Gatwick’ten uçuşlarını normal seyrine sokmak için çalışmaların sürdüğünü, bu süre içinde bazı aksaklıklar yaşanabileceğini belirtmişti.

Havalimanına bugün iniş-kalkış yapacak uçak sayısı 837’ydi. Uçuşlardan bir kısmı iptal edildi ya da başka havalimanlarına yönlendirildi.

sıkılmış bir yolcu

İHA’ların uçaklara çarpıp zarar vermesi ihtimali üzerine Çarşamba gecesi tüm uçuşlar durdurulmuştu.

Yetkililer İHA’ların modeli ya da ne yapımı olduğu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını da ekledi.

20’den fazla polis ekibin çalıştığı soruşturmada, İHA operatörünün yakalanması halinde 5 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Chris Grayling olayın “terör bağlantılı” olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını belirtti ve “Benzeri görülmemiş bir karmaşa yaşadık, bundan çıkaracağımız dersler var” dedi.

Ancak güvenlik yetkilileri ortada uçuşları olumsuz etkilemeye yönelik “kasıtlı bir eylem” olduğunu belirtmişti.

Cuma günü uçacak 126 bin yolcu var

Havalimanı yetkilileri Cuma gününe uçak bileti olan yaklaşık 126 bin yolcu bulunduğunu ve planlanan 837 uçuştan 140 kadarının iptal edildiğini açıkladı.

Krizin ardından havalimanından kalkan ya da iniş yapan ilk uçaklar Norveç Havayolları, Easyjet ve İngiliz Havayolları’na ait uçaklar oldu.

uçuş bilgi ekranıTelif hakkıPA

Yetkililer yolculardan havalimanına gelmeden önce uçuş durumlarını ve uyarıları kontrol etmelerini istedi.

Ryanair ise Cuma günü için Gatwick’ten kalkması ve Gatwcik’e inmesi planlanan tüm uçuşlarını Londra Stansted Havalimanı’na yönlendirdiklerini açıkladı.

Güney Terminali’nde dondurucu soğuk

Kriz ve iptal edilen uçuşlar nedeniyle binlerce yolcu havalimanında sabahlamak zorunda kaldı.

BBC’ye konuşan yolcular havalimanının Güney Terminali’nin çok soğuk olduğunu söyledi.

Birçok yolcu da Gatwick’e inmesi planlanan uçuşların iptal edilmesi nedeniyle yurt dışındaki havalimanlarında mahsur kaldı.


Gatwick’te neler yaşandı?

  • Çarşamba akşamı yerel saatle 21:00 sıralarında havalimanının hava sahasının çevresindeki çitlerin üstünde iki insansız hava aracı tespit edilmesi üzerine uçuşlar durduruldu.
  • Havalimanı Perşembe sabaha karşı 03:01’de yeniden açıldı ama bu çok kısa sürdü. İHA’ların yeniden ortaya çıkması üzerine 45 dakika sonra uçuşlar yeniden durduruldu.
  • Havalimanından kalkışlar iptal edilirken, iniş yapacak uçaklar başka havalimanlarına yönlendirildi.
  • İptallerden sadece Çarşamba gecesi yaklaşık 10 bin yolcu etkilendi.
  • Perşembe gece yarısı itibariyle krizden etkilenen yolcu sayısı yaklaşık 120 bini buldu.
  • Havalimanının kapatıldığı Çarşmaba gecesinden itibaren İHA’lar yaklaşık 50 kez hava sahasına girdi.

İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson sorunu çözmek üzere havalimanına asker de gönderdi.

Polis, diğer yöntemlerin etkili olmaması nedeniyle silahlı polislerin İHA’ları vurma planını yeniden değerlendirdiğini açıkladı.


Yolcular tazminat alabilecek mi?

İngiltere Sivil Havacılık Kurumu durumun “olağan dışı” olması nedeniyle havayollarının tazminat ödeme zorunluluğu bulunmadığını belirtti.

Ancak havayolu şirketleri seyahat etmekten vazgeçen ya da uçuş tarihlerini değiştirmek zorunda kalan yolculara para iadesi yapmak zorunda.

Ulaştırma Bakanı Grayling olayın havayolu şirketlerinin sorumluluğunun çok ötesinde olduğunu ve gelecekte seyahat sigortalarının bu gibi durumları da kapsaması gerektiğini belirtti.

2256280cookie-checkLondra Gatwick Havalimanı’nda uçuşlar yeniden askıya alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.