Londra Kürt Film Festivali Min Dit ile perdelerini açıyor

Londra Kürt Film Festivali bugüne kadar festival programını sadece Dalston’da bulunan Rio sinemasında gösterime sunuyordu. Ancak bu yılki festival gösterim yerleri arasında Rio Sineması yer almıyor.

20-30 kasım tarihleri arasında yapılacak olan festivalin programındaki filmler aşağıdaki mekanlarda gösterime sunuluyor

1- Rich Mix (Shoreditch bölgesi)
Adres: 35 – 47 Bethnal Green Road, London E1 6LA

2- Amnesty International UK (Shoreditch bölgesi)
Adres: The Human Rights Action Centre
17-25 New Inn Yard , London EC2A 3EA

3- Riverside Studios (Hammersmith bölgesi)
Adres: Crisp Rd, Hammersmith, London, W6 9RL

4- Birkbeck University Cinema (Merkez Londra, Russell Square bölgesi)
Adres: 43 Gordon Square, Camden, London WC1H 0PD

5- Shortwave Cinema (London Bridge ve Bermondsey bölgesi)
Adres: 10 Bermondsey Square, London SE1 3UN

6- Spring Studios
Adres: 10 Spring Place, Kentish Town, NW5 3BH

MİN DÎT SADECE KÜRT FİLM FESTİVALİNDE

Festivalin açılış filmi ise genç Kürt Yönetmen Miraz Bezar’ın yönettiği Min Dît (ben Gördüm – Children of Diyarbakır) isimli film olacak.

Ortak yapımcılığını Almanyada yaşayan Türkiyeli ünlü yönetmen Fatih Akın’ın yaptığı film bu yıl Kırkaltıncısı yapılan Antalya Uluslararası Film festivalinin yarışma bölümünde gösterilmiş ve Kürt gazeteci ve yazar Evrim Alataş’a en güzel öykü ödülü kazandırmıştı.

Festivalde izlenebilecek bazı filmler şöyle:

– BAHOZ (FIRTINA- STORM)
– WELCOME
– WHISPER WITH THE WIND
– NO ONE KNOWS ABOUT THE PERSIAN CATS
– HEAVEN IS NOT THE PLACE FOR THE TERRORISTS (CENNET TERÖRİSTLER İÇİN DEĞİLDİR)
– NERGİZLER AÇTIĞINDA (NARCISSUS BLOSSOM)
– TOZLARIN ARASINDA (CROSSING THE DUST)
– STARS ARE HUELESS BY DAY
– AZAD
– AFTER THE DOWNFALL (ÇÖKÜŞTEN SONRA)
– ZARA

DİYARBAKIR CEZAEVİ BELGESELİ FESTİVAL’DE

1980 askeri darbesi sonrası Kürt yurtsever ve sosyalist tutsaklara en akılmaz işkencelerin ve vahşetin uygulandığı bir cezaevi olan ve hala o dönemi yaşamış pek çok insanın hafızalarından silinmeyecek izler bırakmış olan Diyarbakır Cezaevi’nin 1980-1984 dönemini yaşanan direnişler ile birlikte anlatan 5 NOLU CEZAEVİ : 1980-1984 isimli belgesel ilk kez ve sadece Londra Kürt Film festivalinde gösterilecek.

Daha önce Dersim katliamını anlatan 38 isimli çok başarılı bir belgesele imza atan Kürt yönetmen Çayan demirel bu başarısını dahada geliştirerek anlatılmaz bir vahşet olarak adlandırılan bu zulüm cezaevinde yaşananları o dönemi yaşamış mahkumların dili ile çarpıcı bir şekilde anlatıyor.

46. Antalya Altın Portakal Film festivalinde gösterilen Kürt Filmlerinden biri olan ve en iyi belgesel ödülünü kazanan filmi Çayan demirel’de festivalin davetli yönetmenleri arasında

İKİ DİL BİR BAVUL

Filmin Kürt yönetmeni Özgür Doğan’ın da ifadesi ile Sınıfta başlayan Kürt Sorununu en iyi anlatan belgesel filmlerden biri olan bol ödüllü Türkçe ismiyle İKİ DİL BİR BAVUL , İngilizce ismiyle ON THE WAY TO SCHOOL Kürt film festivalinde gösterilecek en öneli belgesellerden bir diğeri.

KÜRT KADINLARINI ANLATAN BELGESELLER

Festivalde gösterilecek bazı belgeseller de şöyle:

– AMERİCAN HERRO
– CLOSE UP KURDİSTAN (YAKIN PLAN KÜRDİSTAN)
– 17. FOTOĞRAF
– SON MEVSİM : ŞAVAKLILAR
– KURDİ

YILMAZ GÜNEY KISA FİLM YARIŞMASININ 2.Sİ YAPILACAK.

İlki 2007 yılında yaplan 5. Londra Kürt Film Festivalinde gerçekleştirilen ve efsane kürt yönetmen Yılmaz Güney anısına festival tarafından düzenlenen kısa film yarışmasının İkincisi yapılacak. Festivale gönderilen 80 üzerinde film içinden ön eleme ile seçilen 45 tanesinin yarışacağı yarılmada Kürdistan’ın dört bir yanından filmler yarışacak. 5 kişilik bir jürinin değerlendireceği filmler arasından dereceye girecek olanlar 30 kasım günü yapılacak olan kapanış etkinliğinde ilan edilecek.

Fetsivalde kısa film yarışması dışında da 10 ayrı kısa film daha yarışma dışı bölümde gösterilecek. Bu filmlerden bazıları şöyle:

– DİĞERLERİ (THE OTHER ONES)
– KİNGSLAND
– PHONE STORY (TELEFON HİKAYESİ)

Festivalde gösterilecek tüm filmlerin programına İngilizce, Kürtçenin Kurmanji ve Sorani lehçeleri ile hazırlanmış festival websitesi www.lkff.co.uk üzerinden veya en yakın market, cafe restaurant vb. yerlere dağıtılan festival program kitapçığı üzerinden ulaşılabilecek.

Festivalin bu yılki sponsorları arasında ise Kürdistan Bölgesel Hükümeti Kültür Bakanlığı, Kürdistan Bölgesel Hükümeti Birleşik Krallık Temsilciliği, Aso Gazetesi, Levenes Avukatlık Bürosu, B Plan, Cybotex, Etnic Minority Foundation, Lebara Mobile, Z Cafe Bar, Print Gallery, Donya Restaurant’ın yanısıara medya sponsorları arasında çok sayıda satellite TV kanalı, Telgraf Gazetesi ile Londra Toplum Postası gazeteleride yer alıyor.

826490cookie-checkLondra Kürt Film Festivali Min Dit ile perdelerini açıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.