Londra’da Azerbaycan Evi’nde 20 Ocak Katliamı’nın kurbanları anıldı

Halil YETKİNLİOĞLU/ LONDRA – İngiltere’nin başkenti Londra’da başkanlığını Dr. Ali Tekin Atalar’ın yaptığı Azarbaycan Evi’nde, tarihe ‘Kanlı Ocak’ olarak geçen 20 Ocak Katliamı’nın kurbanları 30. yılında anıldı. 

Doğu Londra’da Kingsland Road üzerindeki dernek binasında düzenlenen etkinliğe Azerbaycan’ın Londra Büyükelçisi Tahir Taghizade, eşi Ulviyye Taghizade, antropolog Tamara Dragadze, İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF) ve Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD) Başkanı Jale Özer, akademisyen ve vatandaşlar katıldı. 

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı söylendi. Azerbaycan Evi Başkanı Dr. Atalar açılış konuşmasında, “Burada bulunan büyükelçilerimize ve siz değerli konuklara hoş geldiniz diyorum” dedi. 

KATLİAM HAFIZALARDAN SİLİNMEDİ

Atalar şunları söyledi: “20 Ocak katliamı Azerbaycan tarihinde en önemli iki günden biridir. İlk önemli tarih 28 Mayıs 1918’de Müstakil Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurulmasıdır. Bu Cumhuriyet’in ömrü ne yazık ki 2 yıldan az oldu. Azerbaycan Cumhuriyeti 1920 yılında Stalin’in emriyle Kızıl Ordu tarafından işgal edilerek Bağımsız Cumhuriyet’e son verilmiş ve yerine komünist Sovyet sitemi getirilerek ülke zorla Sovyetler Birliği’ne dahil edilmiştir. Dünya’da yaşayan bütün Azerbaycanlı Türkler bu önemli günü nerede olurlarsa olsunlar anmayı bir vazife bilirler. 1990’dan sonra doğan genç Azerbaycanlı Türkler, bütün kalpleriyle 20 Ocak trajedisinin hatırasını yaşatıyor ve gelecekte de bağımsız Azerbaycan’ı yaşatmak için çalışmaktadır.” 

20 dakikalık 20 Ocak Katliamı konulu video gösterimi ardından konuşması için Büyükelçi Taghizade, kürsüye davet edildi. 

BAŞIMSIZLIĞI KAZANMAK ZORDUR

Taghizade, Sovyet Ordusunun 20 Ocak 1990’da karadan ve havadan ağır silahlar ve tanklarla Bakü’ye giderek 143 kişiyi şehit ettiğini ve 700’e yakın insanın da yaraladığını hatırlattı. 

Taghizade, “Buna rağmen Azerbaycan halıkının büyük fedakarlık ve kahramanlık gösterip bu zalim ve katil rejime karşı kalkışmayı devam ettirerek 1992 yılında bağımsızlığını kazanarak tarihte ikinci defa Demokratik Azerbaycan Cumhuriyeti’ni tekrar hayata geçirdi” şeklinde konuştu. Taghizade, gençlere yönelik şunları söyledi: “Bağımsızlığı kazanmak ve bağımsız olabilmek zordur. Bağımsızlığı devam ettirmek daha da zor ve daha çok fedakarlık istiyor.”

Daha sonra sırasıyla antropolog Tamara Dragadze,  Hukuk Fakültesi öğrencisi Sabir Mammadov, Rafik Rüstemov ve Mir Kazım Seyitzade birer konuşma yaptılar. Konuşmalar ardından  tar sanatçısı Rüstemov, Azerbaycan’ın ulusal müzik enstrümanı tar eşliğinde hüzünlü şarkılar seslendirdi. Gece sonunda 20 Ocak Katliamının kurbanları anısına helva dağıtıldı.

2379240cookie-checkLondra’da Azerbaycan Evi’nde 20 Ocak Katliamı’nın kurbanları anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.