Londra’da Cumhuri̇yet coşkusu

Londra’da, 26 Ekim gecesi Cumhuriyetin 95. yılı coşkuyla kutlandı. İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF) tarafından düzenlenen geleneksel 29 Ekim Resepsiyon ve Balosu’na yaklaşık 400 katılım oldu.

Londra’nın kuzeyinde Wood Green’deki Grand Palace Banqueting Suite’te gerçekleştirilen gecenin onur konukları arasında KKTC Londra Konsolosu Ülkü Alemdar, AKUT Derneği Kurucu Üyesi ve Onursal Başkanı Ali Nasuh Mahruki, Cambridge’de yaşayan dünyaca ünlü Türk piyanist Gülsin Onay, İşçi Partisi Enfield Lideri Nesil Çalışkan, İTDF Başkan Yardımcısı Dr. Ali Tekin Atalar ve Eşref Yılmaz vardı.

Davetliler arasında Enfield Belediye Meclis Üyesi Yasemin Brett, Prof. Belma Baskett, Hounslow Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Yük. Mimar Mustafa Erdem, Y.K. Üyesi Ersel Oymak, Hornsey Atatürk Okulları Başkanı Türker Çakıcı, Yazar-Sosyolog ve Belgesel Yapımcısı Semra Eren-Nijhar, Şair-Yazar Sonay Yakup Yakupsoy, Limasollular Derneği (UK) Baş­kanı Arife Redvan, Hoş Seda Kültür ve Sanat Merkezi Başkanı Dilek Altunkaş, Uluslararası Çeşitlik Festivali Eşbaşkanı Mustafa Aydın, Azarbaycanlı bir grup Türk genci ve Tas Şirketler Grubu Başkanı Önder Şahan da yer aldı.

Türk, KKTC ve Azerbaycan bay­rakları ve Atatürk posterlerinin süslediği 29 Ekim balosunun sucuculuğunu Melek Yalçın üstlendi. Kutlama saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“Değerli Atatürk ve Cumhuriyet Sevdalıları” diye başladığı açılış konuşmasında Federasyon Başkanı Jale Özer şunları söyledi;

“Bugün ,Türk Milletinin ye­niden doğuşu ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 1923’deki kuruluş felsefesini yeniden milletçe yarata­cağımıza olan inancımla, 95.yılını kutlamanın onur ve gururunu bü­yük bir coşkuyla yaşamaktayız. Bu en büyük bayramımız olan ‘Cum­huriyet Bayramı‘ hepimize kutlu olsun. Bugün Birleşik Krallık’ ta yaşayan Türk toplumuna her za­mankinden daha büyük bir görev düşüyor.”

Konsolos Ülkü Alemdar; “ Ön­celikle Türkiye Cumhuriyeti’nin 95. kuruluş yıldönümünü hep beraber, bayram havası içinde kut­lamak için buraya gelen herkese, ben de hoşgeldiniz demek istiyo­rum. Şüphesiz anavatanlarımızdan binlerce kilometre uzakta ve başka bir ülkenin topraklarında olmamıza rağmen, bu kadar kalabalık bir toplulukla, böyle milli bir atmosferde bulunmak ve bu havayı solumak bile, kendi başına bir bayram sevinci sebebidir. Bu nedenle, sözlerime başlarken, he­pinizi birlik- beraberlik ve vatan­severliğinizden dolayı kutlamak istiyorum” dedi.

FOTOĞRAFLAR: Sevda Bloom

Gülsin Onay “Atam, kurduğun Cumhuriyet’in 95. yılına eriştik. Senin yaptığın devrimlerin yetiştirdiği gençler olarak, artık gençleri yetiştirme, onlara destek olma ve yol açma görevi bizde. Ruhun huzurlu olsun. Binlerce aydın, yetenekli, ilime ve sanata inanan genç senin açtığın yoldan ilerliyor. Cumhuriyetimiz emin ellerde. Umudumuz, senden aldığımız güçle her zaman taze. Bu akşam bu anlamlı buluşmayı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum ve 95. yaşındaki Türkiye Cum­huriyeti’imiz kutlu olsun diyorum” şeklinde konuştu.

AKUT Vakfı Başkanı Ali Nasuh Mahruki de: “Atatürk’ün Türk Milleti’ne en büyük armağanı, en büyük bayramımız Cumhuriyet Bayramı’mızın 95. yılını, ne yazık ki Cumhuriyetimizin geleceğiyle ilgili büyük endişelerimizle birlikte kutlu­yoruz. Atatürk; ’Bütün ümidim genç­liktedir’, der. Atatürk’ün bütün bunları yaparken tek güvencesi geleceği emanet ettiği Türk Gençliğiydi. Türk Genci’nin geleceğe sahip çıkması gerektiğini sayısız kereler dile getirmişti. Atatürk, koşullar ne kadar ağır olursa olsun hiçbir zaman umudunu yitirmez. ’Umutsuz durum yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiç bir zaman umudumu yitirmedim’, der. ‘Başarılarda gururu yenmek, felaketlerde ümitsizliğe direnmek lazımdır’, der. Cumhuriyeti kuran, geliştiren ve koruyan değerler Ata­türkçülük adı altında toplanmıştır. Savaşçı, komutan, lider, devlet ku­rucusu, dahi Atatürk’ün düşünce sisteminde, şaşırtıcı şekilde göze çarpan en güçlü tema insanlık sevgisidir. Atatürk yalnız içinden çıktığı kendi milletinin değil insanlığın da kurtuluşuna kafa yoran bir liderdir” dedi.

Konuşmalar ardından Türk top­lumuna katkılarından dolayı Ali Nasuh Mahruki’ye, Federasyon Başkanı Jale Özer; Semra Eren Nijar’a, Konsolos Ülkü Alemdar; Semra Eren-Nijhar’a; Enfield Belediyesi Lideri Nesil Çalışkan, Dilek Livaneli’ye; Gülsin Onay, Hoş Seda Grubu Başkanı Dilek Altunkaş’a; Dr. Ali Tekin Atalar, Melek Yalçın’a, ve Tas Şirketler Grubu Başkanı Önder Şahan, BTKD Kurucu Başkanı Se­miha Todd’a, plaket takdim etti.

Londra’nın sevilen sanatçıları Tuğba Özcivan, Ercüment İbrahim, Hüseyin Cemgünal ve Özgür Canyurt, Atatürk’ün sevdiği şarkılar başta olmak üzere sevilen Türk müziklerini seslendirdi. Ardından Hoş Seda Sanat Müziği Korosu en nadide eserleri Şef Baha Yetkin yönetiminde dile getirdi. OLAY

2240450cookie-checkLondra’da Cumhuri̇yet coşkusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.