Londra’da Cumhuriyet coşkusu

Halil YETKİNLİOĞLU  / Cumhuriyet’in 93. yılı Londra’da düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı. Düzenlenen balo ve resepsiyonlarda hep bir ağızdan marşlar söylendi. Cumhuriyet’in kurucuları saygı ve sevgiyle anıldı.

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF)’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlamak amacıyla geleneksel olarak düzenlediği 93. Yıl Cumhuriyet Balosu, görkemli geçti. Kuzey Londra’nın Wood Green bölgesinde Grand Palace Banqueting Suite’de pazar akşamı düzenlenen baloya, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce eşi Ülke İnce ile birlikte katıldı. Geceye katılamayan İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Joan Ryan ve Londra Büyükeşehir Belediyesi Başkanı Sadiq Khan’ın gönderdiği tebrik mesajları okundu.

Radyo Program Yapımcısı Melek Yalçın’ın sunuculuğunu ve solistliğini üstlendiği 500’ü aşkın katılım oldu. İstiklal marşı ve saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Federasyon başkanı Jale Özer Swailes, konuklara hitaben bir konuşma yaptı. Açılış sunumunda konuklara katılımlarından dolayı teşekkür eden Özer, “Bu akşam, Türk Milletinin yeniden doğuşu ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 93.yılını kutlamanın onur ve gururunu büyük bir çoşkuyla yaşamaktayız. Bu en büyük bayramımız olan ‘Cumhuriyet Bayramı’ hepimize kutlu olsun” dedi. Konuşmasında Cumhuriyet’in kuruluş yıllarındaki Türkiye fotoğrafına atıfta bulunan Özer, 15 Temmuz darbe girişimine de temas ederek, “Özellikle 15 Temmuz 2016’da yaşadığımız demokrasi karşıtı kalkışma göstermiştir ki; Laiklik, parlamenter sistem ve rejimle oynamak devletin bekasını tehlikeye düşürmüştür” dedi.

Etkinlikte İTDF As Başkanı Dr. Ali Tekin Atalar da söz alarak, Söz gazetesi yazarı Yılmaz Özdil’in Cumhuriyet ile ilgili makalesini okudu. Kürsüye davet edilen Milletvekili İnce’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetine eleştirilerde bulundu. Londra’ya dosyalarıyla belgeleriyle hazırlıklı geldiğini belirten İnce “Vazgeçtim içimden geldiği gibi konuşurum” diyerek başladığı konuşmasını “Dün 29 Ekim’de. Cumhuriyet bir isyandır, Cumhuriyet bir destandır. Cumhuriyet olmazı olur kılmaktır, Cumhuriyet adam olmaktır. Cumhuriyet köylü çocuğuna, Köy enstitülerinde keman çaldırmaktır. Cumhuriyet kadının özgürleşmesidir, medeni kanundur. Kadının mirastan eşit pay almasıdır. Cumhuriyet demek demiryolları demektir. Sümerbanktır, bağımsızlıktır. Onurdur, gururdur. Cumhuriyeti beraber kurduk biz. Maraş’ın dondurması, Diyarbakır’ın karpuzu, Giresin’un fındığı, Konya’nın buğdayını yiyenler, Erzurumda Bar, Trakya’da karşılama oynayanlar; Muğla’da zeybek dönenler beraber kurduk biz” sözleriyle sürdürdü.

Ardından düzenlenen ödül töreninde Dockland Türk Akademisi’nin başarılarından dolayı Akademi Müdüresi Ayşegül Yeşildağlar, iş kadını Gönül Cilasun, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun eski sanatçılarından Füsun Demirer, Federasyon Başkanı Jale Özer’e plaket takdim edildi. Gecede, Solistler Melek Yalçın, Tuğba Özcivan, Özgür Canyurt, Hüseyin Cemgünal (klavye), Ercüment İbrahim (keman), Yiğit Çıtak (gitar) ve Hoş Seda Klasik Tük Müzikisi Korosu, sevilen eserleri seslendirdiler.

2024950cookie-checkLondra’da Cumhuriyet coşkusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.